Muuten hyvä päivä, mutta täysistunto oli taas poliittista löpinää tuutin täydeltä.

Aamulla tuntui siltä, että palasin toviksi entiseen elämääni virkamiehenä. Kävin vanhalla työpaikalla Suomen EU-edustustossa. Kauppa- ja teollisuusministeriön Satu Mäkynen piti erinomaisen alustuksen palveludirektiivistä. Hän kävi yksityiskohtaisesti läpi palveludirektiivin sisältöä. Hänen johtopäätöksensä oli yksiselitteinen: palveludirektiivi on enemmän mahdollisuus kuin uhka Suomelle ja suomalaisille yrityksille. Todella vakuuttava ja ammattimainen alustus. Olisipa politiikassa samanlaista särmää…

Päivän puheenaihe oli Italian komissaariehdokas Rocco Buttiglione. Hän herätti närää ollessaan parlamentin kuultavana. Hän muun muassa piti homoutta syntinä ja sanoi naisten rooliksi perheessä lasten tekemisen. Käsittämättömiä näkökantoja! Kansalaisoikeuksien valiokunta äänestikin maanantaina Buttiglionen nimitystä vastaan.

Komission tulevalla puheenjohtajalla Barrosolla on mielestäni kolme mahdollisuutta: pyytää Italialta uutta komissaariehdokasta, jatkaa ikään kuin ei mitään olisi tapahtunut tai vaihtaa Buttiglionen salkkua. Viimeisin vaihtoehto olisi paras: ei tuollaisilla lausunnoilla voi olla uskottava oikeus- ja sisäasioiden komissaari.

Tilanne on erittäin kiusallinen, ei vähintään meidän kokoomusryhmälle, jonka arvomaailmalla ei ole mitään tekemistä Buttiglionen kanssa. Myönnän myös, että minulla on henkilökohtaisesti vaikeuksia hyväksyä ryhmämme kantoja mm. Turkin EU-jäsenyydestä tai kristinuskon asemasta perustuslaissa. Keski-ikäinen katolilainen mies kohtaa pohjoismaalaisen liberaalin.

Ennen lounasta puhuin vielä pohjoismaalaisten toimittajien ryhmälle EU:n tulevaisuuden haasteista. Huomionarvoista oli, että norjalaiset toimittajat olivat kaikista aktiivisimpia esittämään kysymyksiä. Vaivaako meitä vanhoja jäsenmaita jo EU-väsymys vai tiedämmekö me kaiken? Hyvä keskustelu joka tapauksessa.

Iltapäivällä oli vuorossa täysistunto. Se alkoi tyypillisellä 20 minuutin lässytyssessiolla, jonka aikana mepit voivat esitellä kaikkea maan ja taivaan väliltä. En halua kuulostaa liian kyyniseltä, mutta jos istuisin lehtereillä niin lähtisin kahville jo ensimmäisen viiden minuutin aikana. Ymmärrän, että omaa vaalipiiriä pitää kosiskella, mutta muutamilta mepeiltä näyttää puuttuvan suhteellisuuden taju. Harva innostuu sisilialaisten eläkeläisten asemasta. Sitä paitsi ei EU voi tehdä heidän eteensä mitään…

Entinen pomoni Romano Prodi jätti hyvästit parlamentille. Hän piti testamenttipuheenvuoronsa. Prodista voi varmasti olla montaa mieltä, mutta kukaan ei voi kiistää sitä tosiasiaa, että hänen komissionsa oli historiallinen. Kolme saavutusta on ylitse muiden: laajentuminen kymmeneen uuteen maahan, yhteisvaluutta euro ja EU:n ensimmäinen perustuslaki. Yksikään emeritus komission puheenjohtaja ei ole samaa saavuttanut.

Sain hommat sen verran hyvin pakettiin, että uskalsin lähteä töistä jo kello 18.00. Ehdin leikkiä Emilien ja Oliverin kanssa illalla. Kullanarvoista aikaa, koska huomisen ja ylihuomisen illan istun lentokoneessa.

Comment

required