Brasilian-turnee on lähestymässä loppuaan. Tyhjästä 1960-luvulla rakennetun pääkaupunki Brasilian jälkeen Rio de Janeiro ja Sao Paulo olivat aivan erilaisia kokemuksia. Molemmat ovat elämää kuhisevia suurkaupunkeja yrityksineen, ruuhkineen ja myös slummeineen – eli brasilialaisittain faveloineen.
Rio on rennosta elämänasenteesta tunnettu legendaarisen kaunis rantakaupunki, mutta myös yhä merkittävämpi liike-elämän keskus. Mm. Brasilian kehityspankki BNDES, monialajätti EBX, öljy-yhtiö Petrobras ja brasilialaiset teleoperaattorit saivat suomalaisia vieraita keskiviikkona. Brasiliassa on menossa valtava investointibuumi, jonka tehokkaassa toteuttamisessa suomalaisten yritysten osaaminen voi olla kullanarvoista.
Brasilian teollisuuden perinteinen keskus on jättikaupunki Sao Paulo. Laskeuduimme lentokentälle aivan kaupungin keskustaan, pilvenpiirtäjien lomaan. Torstain pääteemana oli ”biotalous”. Laaja käsite, joka tarkoittaa kaikkea uusiutuvia luonnonvaroja käyttävää tuotantoa – vaikkapa puurakentamista. Brasilialaiset ja suomalaiset yritykset tuntuivat löytävän reippaasti yhteisiä ideoita seminaarin ja erillisten tapaamisten myötä. Iltapäivällä Jyrki kävi tervehtimässä Sao Paulon kuvernööriä, ja minä kävin tusinan yrityksen kanssa Brasilian suurimman teleoperaattorin Vivon luona. Lisäksi annoimme haastatteluja brasilialaiselle medialle, ja minä piipahdin hotellin lähellä Ayrton Sennan haudalla.
Nyt matkalla lentokentälle ja kohti Eurooppaa. Reissun kokonaissaldo on vahvasti plussalla. Brasiliassa on valtavia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, ja matkamme aikana saimme monta ovea avattua. Jatkotapaamisia sovittiin iso määrä. Yrityksemme tekivät selvästi vaikutuksen.
Uuden bisneksen syntyminen riippuu tietysti aina yritysten intressien yhteensopimisesta, mutta valtio voi auttaa tuomaan oikeita tahoja yhteen. Ulkoministeriö, suurlähetystö ja Finpro tekivät valtavan työn kahden ministerin ja 60 yrityksen ryhmän kokoamisessa ja kaikille hyödyllisen ohjelman rakentamisessa. 
Ensi viikon olen perheen kanssa hiihtolomalla, mutta seuraan blogikommentteja.

Comment

required