Terveiset Reykjavikistä, jossa pidettiin Pohjoismaiden ja Baltian maiden eli NB8-ulkoministerikokous. Eilen meillä oli onnistunut työillallinen Viöeyn saarella.

Kylmä ja myrskyisä sää viritti vilkkaan keskustelun. Käsittelimme Ruotsin EU-puheenjohtajuuskauden asioita, Islannin taloustilannetta ja EU-jäsenyyshanketta sekä Afganistania. Itse alustin keskustelun Afganistanista. Pääpaino oli vaalipäivän tilanteessa.

Nordic-Baltic 8-ulkoministeriryhmästä on hitsautunut hyvä porukka. Meillä on yhdessä myös hauskaa. Huumori kukkii asiakeskustelun lomassa. Isäntänä toiminut Islannin ulkomininisteri Össur Skarphéðinsson on erinomainen lisä joukkoomme.

Islannissa on vain yksi huono puoli. Nimittäin hieman epämukavat yhteydet. Eilen matkustin Reykjavikiin Tukholman kautta kuusi tuntia. Ja aikaero päälle, mikä merkitsi, että illallisemme päättyi klo 02.00 Suomen aikaa.

Loppuun pari sanaa eilisistä Afganistanin vaaleista. Kaiken kaikkiaan vaalit vietiin turvallisuusolosuhteisiin nähden onnistuneesti läpi. Uhkauksista huolimatta suurilta iskuilta vältyttiin. Uhreiltakaan ei kuitenkaan vältytty, surmansa sai valitettavasti arviolta 26 ihmistä, valtaosa paikallisten turvallisuusjoukkojen työntekijöitä. Turvallisuusjoukot onnistuivat kuitenkin hyvin vaativassa tehtävässään, ja mahdollistivat vaalien läpiviemisen suurimmassa osassa maata.

Äänestysprosentista odotetaan kohtuullista, mitä on pidettävä olosuhteisiin nähden hyvänä tuloksena.  Äänestysaktiivisuus osoittaa, että ihmiset haluavat ennen kaikkea rauhaa.

Suomalaisen sotilasosaston vastuualueella Pohjois-Afganistanissa nähtiin joitakin levottomuuksia. Itse äänestyspaikoilla tilanne oli rauhallinen. Tämänhetkisten tietojen mukaan ruotsalaisten ja suomalaisten valvomalla neljän maakunnan alueella kaikki noin 700 äänestyspaikkaa olivat avoinna.

Vaaliprosessi on edelleen kesken. Kaikkien on syytä odottaa maltillisesti varsinaisia vaalituloksia – ja niiden selvittyä kunnioittaa niitä. Seuraavien päivien ja viikkojen työtä seuraa osaltaan EU:n vaalitarkkailumissio, johon Suomikin osallistuu. Alustavia tuloksia odotetaan lähipäivinä. 

Yleinen vaalien jälkeinen tilanne on edelleen jännittynyt ja levottomuudet varmastikin jatkuvat.

Comment

required