Tämä päivä meni puhtaasti Red Bullin voimin. Oliver heräsi viime yönä viisi kertaa ja Emiliellä oli kuumetta, joten nukkumisesta ei oikein tullut mitään. Totesimme Suzannen kanssa aamulla, että perhe-elämällä on puolensa ja puolensa. Päivällä Oliver ja Emilie olivat täydessä vauhdissa, joten torkutkin jäivät väliin.
Sain kuitenkin jossain vaiheessa työstettyä vaaliteesejä. Perusrunko on nyt valmis ja pistän sen kommenteille ydintiimille viimeistään viikonloppuna. Tavoitteena on laatia viisi selkeää ja asiallista teesiä, joita nostan esiin kampanjan aikana. Tehtävä ei ole helppo. Haluan keskittyä oikeisiin EU-asioihin. En halua nostaa esille sellaisia asioita, jotka ovat ”kivoja”, mutta joille ei voi EU-tasolla tehdä mitään.
Huomaan edelleen totuttelevani kampanjajulkisuuteen. Toisaalta pitäisi näkyä mediassa, mutta toisaalta tuntuu ihmeelliseltä tyrkyttää itseään. Lehdistötiedotteet olivat ennen vastenmielinen ajatus, mutta nyt huomaan jo laatineeni niitä neljä kappaletta. Ne tuntuvat vain jotenkin niin luonnottomilta ja vanhanaikaisilta, mutta visusti väitetään, että ne ovat näkyvyyden kannalta toimiva instrumentti. Tärkeintä lienee, että niissä sanotaan jotain järkevää. Mene ja tiedä, mutta kyllä se ihmeelliseltä tuntuu. Turha tässä on urputtaa, tämä on osa sitä kokonaispakettia.
Vanhalla ylioppilastalolla järjestettiin eilen EU-vaalipaneeli, jossa oli mukana Euroopan parlamentin puhemies Pat Cox. Hän korosti, että vaalikampanjan aikana pitää välttää EU-munkkilatinaa. Juuri näin. Se on ainoa tapa saada ihmiset kiinnostumaan. Ei kannata heti ensimmäiseksi keskustella 251-artiklan toisen lukuvaiheen virtaviivaistamisesta. (Toisaalta olisi hyvä jos kaikki ehdokkaat olisivat tietoisia siitä millä tavalla Euroopan parlamentin jäsenet voivat vaikuttaa päätöksentekoon yhteispäätösmenettelyn (251-artikla) kautta).
Toivottavasti tuo eilinen tilaisuus on eräänlainen lähtölaukaus EU-vaalikeskustelulle. Mielestäni EU-vaaleja on nostettu kiitettävästi esiin jo tässä vaiheessa. Olisi hienoa jos sama tahti jatkuisi. Jos kaikki vain sanovat, että EU-asiat eivät ole kiinnostavia niin onhan se selvää, että vaaliprosentti jää alhaiseksi. Kaikkien ehdokkaiden kovin haaste on tuoda esille oikeita EU-asioita mielenkiintoisella ja asiallisella tavalla.
Olen ollut iloinen tavasta, jolla radio on tuonut esille EU-vaaleja ja ehdokkaita. Esimerkiksi ruotsinkielisellä puolella on järjestetty monta väittelyohjelmaa, jossa ehdokkaat keskustelevat eri EU-aiheista. Jos saadaan aikaan mielenkiintoinen keskustelu tai jopa väittely niin vaaliprosenttikin voi nousta. Mitä enemmän EU-asioista keskustellaan sen parempi. EU on niin tärkeä poliittinen areena Suomelle, että sen on oltava esillä jatkuvasti.