Kun kalenterissa on yhdelle päivälle 18 merkintää, niin voi vetää kaksi johtopäätöstä: aika ei käy pitkäksi ja kaikkea ei saa tehtyä.
        
Kokoomusmeppien pressiaamiaisella oli vilkas keskustelu Turkin jäsenyysneuvotteluista, perustuslaista ja fiksummasta lainsäädännöstä.
        
Se, että olen Villen ja Eija-Riitan kanssa ”vähän” eri mieltä Turkin jäsenyydestä, ei menoa haittaa. Päinvastoin. Fiilis on hyvä ja keskustelu värikästä. Monesta asiasta olemmekin sitten samaa mieltä, mm. siitä, että Turkin on tunnustettava Kypros ennen jäsenyyttä ja että edessä on EU-historian vaikeimmat jäsenyysneuvottelut.
        
Perustuslakikeskustelu lähtee taas hitaasti liikkeelle. Kirjoitan asiasta pidemmän jutun perjantain nettipäiväkirjaan. Juuri nyt tuntuu siltä, että perustuslain tiimoilta puuhastelua riittää ainakin tällä meppikaudella.


Barroso on hyvä heittämään läppää.
        
Komissio julkaisi luettelon EU-koneiston käsittelyssä olevista direktiiveistä ja asetuksista, jotka se aikoo vetää pois. Tämä on osa prosessia, joka kulkee seksikkäällä nimellä ”parempi lainsäädäntö” (better regulation). Ehdotusta ennakoitiin lehdissä jo viime viikolla.
        
Kyse on siis siitä, että komissio perkaa vanhoja ja ainakin osittain turhia lakiesityksiä. Komission kyselytunnilla tuin komission aloitetta lainsäädännön yksinkertaistamisesta. Hyvä, että karsitaan löysät pois. Tarvitaan lisää Eurooppaa, mutta vähemmän sääntelyä.
        
Kulissien kuuma peruna oli palveludirektiivi. Nyt on kompromissiehdotusten loppusuora. Käytävillä sukkuloidaan ja neuvotellaan. Raportööri Evelyne Gebhardt on jäämässä yksin. Hänen protektionistisella linjallaan ei ole nostetta, edes omassa ryhmässä. Tänään kompromissikokouksessa Gebhardt uhosi, että vaikka valiokunnassa ei onnistuisi, niin hän voittaa täysistuntoäänestyksen.  Ei välttämättä paras tapa saada porukoita oman ehdotuksen taakse.   
       
Illalla tapasin vielä komission puheenjohtajan, José Manuel Barroson,  pienessä porukassa. Meitä oli kaikkiaan kuusi EPP-ryhmän ”nuorta” jäsentä. Juttelimme EU:n nykytilasta: laajentumisesta, perustuslaista, palveludirektiivistä ja lainsäädännön yksinkertaistamisesta. Barrosolla on karismaa ja näkemystä. Lähdin kokouksesta optimistisena.  Jos EU on kriisissä, niin Barroso ei ole ainakaan huono mies sitä purkamaan.
        
Kello on nyt 21.30. On aika lähteä avustajieni Heli Lehtosen ja Lauri Tieralan kanssa etsimään jotain pikkupurtavaa.

Comment

required