Kaksi aivan mahtavaa tilaisuutta 24h aikana. Ensin Signmarkin Silent Shout New Yorkin Washington Square Parkissa. Paikalla lähes tuhatpäinen yleisö. Marko ja porukat loistavia. Suomi-kuvaa parhaimmillaan.

Signmark ja minä räppäämässä Washington Square Parkissa. (kuva: Riitta Gerlander)

Tuhatpäinen yleisö, jee!

Tapasin myös Syyrian ulkoministeri Mouallemin (kuva: Sami Wacklin)

Tänään Turkin ja Suomen rauhanvälitysseminaari. Paikalla Martti Ahtisaari, kahdeksan ulkoministeriä ja viisi kansainvälistä järjestöä. Maita mukana kaksitoista. Ulkoministereitä paikalla Belgian Steven Vanackere, Brasilian Celso Amorim, Irlannin Micheál Martin, Norjan Jonas Gahr Störe, Ruotsin Carl Bildt ja Qatarin Khalid Al-Attiyah. Lisäksi edustettuina olivat muun muassa Espanja ja Sveitsi. YK:n sihteeristöstä poliittisten asioiden alipääsihteeri Lynn Pascoe. Afrikan unionista komission puheenjohtaja Jean Ping sekä rauhan ja turvallisuuden komissaari Ramtane Lamamra, Arabiliitosta pääsihteeri Amr Moussa ja Islamilaisten valtioiden järjestöstä pääsihteeri Ihsanoglu. ETYJ mukana myös.

Rauhanvälitysseminaari (kuva: Mette Vuola)

Kokous meni paremmin kuin hyvin. Tukku mielenkiintoisia puheenvuoroja rauhanvälityksen ammattilaisilta. Kolme johtopäätöstä:

  1. Perustimme ?Friends of Peace Mediation? ?ryhmän.
  2. Lähdemme ajamaan rauhanvälityspäätöslauselmaa YK-yleiskokoukseen.
  3. Tapaamme uudestaan samalla porukalla joko Helsingissä tai Istanbulissa seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Keskustelussa painotettiin sitä, että kriisit ovat erilaisia ja edellyttävät yksilöllisiä välitysmalleja. Tarvitaan nopeita päätöksiä, joustavaa toimintaa ja riittävää rahoitusta. Kaikki osapuolet on otettava neuvotteluihin mukaan, jotta kestäviä ratkaisuja syntyisi.

Oman puheenvuoroni runko löytyy tästä.

Tästä on hyvä jatkaa Suomen rauhanvälitysprofiilin nostamista. Nyt seuraamaan Tasavallan Presidentin puheenvuoroa yleisistunnossa. Puhe löytyy osoitteesta http://www.presidentti.fi/.

Jos oma ohjelmani on muuten näyttänyt tiukalta, niin presidentin ohjelma on ollut vielä tiukempi. Olemme molemmat panostaneet muun muassa turvaneuvostokampanjaan. Puheen jälkeen lennämme Helsinkiin viikonlopun viettoon.

Comment

required