Lähi-itään neuvotellaan jälleen rauhaa. Washingtonissa ovat Clintonin johdolla koolla Israelin pääministeri Netanjahu ja palestiinalaisten presidentti Abbas. Neuvottelujen tavoitteena on kaksi itsenäistä valtiota. Määräajaksi on asetettu vuosi.
On tärkeätä että nämä osapuolet istuvat parin vuoden taon jälleen yhteisen pöydän ääreen. Mahdollisuudet edetä ratkaisuun ovat olemassa. Vaikeudet saavat silti optimistinkin mietteliääksi. Siksi koko kansainvälisen yhteisön on kannustettava ja tuettava Abbasia ja Netanjahua rohkeuteen ja etenemään loppuun asti.
Rauhanneuvottelujen suurin haaste ovatkin ehkä neuvotteluosapuolet itse. Pyrkiikö Israelin hallituskoalitio sitomaan Netanjahun käsiä? Onko Abbasilla palestiinalaisten ja muun arabimaailman tuki?
Myös Egyptin presidentti Mubarak ja Jordanian kuningas Abdullah sekä kvartetin edustaja Tony Blair olivat avauksessa mukana. Vaikka Yhdysvalloilla lienee eniten vipuvartta viedä prosessia eteenpäin, vastuu ei ole vain sen. Arabimaailman ja kvartetin, eli EU:n, YK:n, Venäjän ja USA:n, sitoutuminen on välttämätöntä. Kyse on alueellisesta konfliktista, jolla on ollut ehkä eniten vaikutusta kansainväliseen ulkopoliittiseen agendaan kuin millään muulla kysymyksellä.
Neuvottelut alkavat ilman ennakkoehtoja. Siirtokuntarakentamisen jäädytyksen päättyminen tulee olemaan varmastikin ensimmäinen koetinkivi. Samalla polttavammaksi käy kysymys palestiinalaisten sisäisestä sovusta. Hamas ei tunnusta Israelia eikä luovu väkivallan käytöstä, joten sillä ei ole rauhanprosessissa roolia. Gazassa toimivat eri ääriryhmät pyrkinevät myös sabotoimaan neuvotteluja.
Yhteisymmärrys on etsittävä kaikkiin kahden valtion rauhanomaiseen rinnakkaineloon liittyviin kysymyksiin: Palestiinan valtion rajat, Jerusalemin asema kahden maan pääkaupunkina, pakolaisten paluu sekä Israelin turvallisuuden takaaminen. Jos tässä onnistutaan, maailman historiaan kirjoitetaan uusi lehti.
Tahtoisin kuulla, miten arvon blogikommentaattorit näkevät rauhanprosessin mahdollisuudet onnistua. Kannustan ajattelemaan rakentavalla tavalla, miten toimisitte itse osapuolten saappaissa.