Financial Times väittää tänään, että Tony Blairille oltaisiin petaamassa ensimmäistä EU-presidentin virkaa. Ei hassumpi idea. Mielestäni Blairissa on karismaa ja Eurooppa-neuvoston pysyvän puheenjohtajuuden kautta Brititkin voitasiin saada hieman EU-myönteisemmäksi.

Valitettavasti on kuitenkin niin, että se henkilö, jonka nimi heitetään ensimmäiseksi spekulaatioihin jää usein rannalle.

Tänä viikonloppuna alkaa Saksan loppukiri. Ensi viikolla tähän aikaan tiedetään, miten perustuslailliselle sopimukselle, tai sitä voisi jo kutsua ”vain” perussopimukseksi, kävi.

Kantona kaskessa on edelleen Puola. He haluavat välttämättä, että ääntenpainotuspaketti avataan. Liputtavat ”neliöjuurimallin” puolesta.

Kyseessä siis laskukaava, jossa jäsenmaiden väestömäärän neliöuuri muodostaa kunkin maan äänimäärän neuvostossa. Täysin teoreettinen ratkaisu, jonka ruotsalaiset heittivät pöytään jo Amsterdamin neuvotteluissa vuonna 1997.

Heitän pöytään ratkaisuehdotuksen, eräänlaisen Ionninan kompromissin (pitkä tarina, jossa Espanjan rauhoitettiin edellisessä ääntenpainotuskiistassa). Ehdotan, että pidetään kiinni jo sovitusta uudesta ääntenpainotusmallista, jossa vaaditaan 65 prosenttia jäsenmaiden väestöstä ja 55 jäsenmaista. Lisätään siihen neliöjuurimalliin pohjautuva varmuuslauseke.

Toisin sanoen: jos Puolan kaltainen maa voisi estää päätöksen syntymisen neliöjuurimallissa, mutta ei perusmallissa, niin asia käsitellään uudestaan neuvostossa. Kutsutaan nyt sitä vaikka ”Varsovan kompromissiksi”.

Tämä ratkaisu olisi väliaikainen, sanotaan vaikka viisi vuotta. Huomattaisiin nopeasti, että ”Varsovan kompromissia” ei käytettäisi koskaan. Puolalaiset eivät kuitenkaan menettäisi kasvojaan ja kaikki olisivat tyytyväisiä.

Niinpä…tyypillinen monimutkainen EU-kompromissi. No, katsotaan miten käy.

Eilinen meppikiertue keskittyi Helsinkiin. Olin maikkarin aamutelkkarissa. Ensin puhuimme perustuslaista ja sitten vodkasta. Loppupäivä meni erinäisissä tapaamisissa.

Kokoomuksen Suuren valiokunnan kansanedustajat ja mepit tapaavat perjantaisin. Kävin eilen kokouksessa. Erittäin hyödyllisiä tilaisuuksia, puolin ja toisin.

Comment

required