Eilen meni niin lujaa, että tänään kaikki tuntui vähän tylsältä. Istun tutussa hotellihuoneessa. Katselen Monacon ja PSV Einhovenin välistä mestareiden liigan ottelua. Se on tylsempi kuin eilinen Chelsean ja Barcelonan klassikko. Siitä olen varma.
Jätin aamulla väliin Pohjoismaiden yhteisaamiaisen. Kävin läpi sähköpostia. Viimeisin viesti ohjelmistopatenttidirektiivistä oli tullut klo 04.04. Viestejä tästä asiasta oli kymmeniä.
Aamupäivällä olin Ranskan television haastattelussa palveludirektiivistä. Korostin kahta asiaa. Palveludirektiivillä ei ole mitään tekemistä perustuslain kanssa ja se ei vaikuta millään lailla yleishyödyllisiin palveluihin, joita ranskalaiset rakastavat kuin paavi raamattua. Ranskan palveludirektiivikeskustelua leimaa populismi. Ranskaan verrattuna meidän keskustelu palveludirektiivistä on jopa asiallista…
Lounasaikaan oli äänestysten vuoro. Tärkein näistä oli äänestys unionin kilpailukyvystä. Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 514 puolesta, 110 vastaan ja 20 tyhjää. Parlamentin perusteesi on, että työllisyys ja kestävä kehitys ovat kiireellisimpiä tavoitteita. Kilpailukyvyn pitäisi olla unionin ensisijainen prioritetti.
No, onko sillä mitään väliä mitä parlamentti on asiasta mieltä? Kyllä. Kyseessä on parlamentin kannanotto ennen 22.-23.3. pidettävää huippukokousta. Yritämme omalta osaltamme viestittää jäsenmaille, että hoitavat hommansa kilpailukyvyn parantamiseksi. Ilman sitä ei ole talouskasvua.
Äänestimme myös yleisestä tullietuusjärjestelmästä. Se on kauppapolitiikan väline, jolla autetaan kehitysmaita. Tänään ehdotimme, että järjestelmän tulisi astua voimaan mahdollisimman pian varsinkin niissä maissa, joissa tsunami aiheutti tuhoa.
Äänestimme myös Euroopan parlamentin tuloista ja menoista. Mietinnössä oli kohta, jossa viitattiin tosiasiaan, että parlamentin osittainen hajasijoitus Strasbourgiin maksaa vuodessa yli 200 miljoonaa euroa. Jostain syystä 79 meppiä äänesti kohtaa vastaan. Ranskalaisia meppejä on 78. Kukakohan oli se 79:s?
Iltapäivällä hajaannuimme Kain ja Laurin kanssa eri kokouksiin. Minä hoidin budjetinvalvontavaliokunnan valmistelukokouksen ja kansanäänestysseurantaryhmän. Jälkimmäisessä tunsin itseni jälleen ”poitsuksi”. Ryhmää vetää Elmar Brok ja sen jäseninä ovat mm. Jean-Luc Dehaene, Alois Peterle (molemmat entisiä pääministereitä), Alain Lamassoure (Ranskan entinen Eurooppa-ministeri) ja Espanjan perustuslakiguru Íñigo Méndez de Vigo.
Piipahdin myös federalistiryhmän kokouksessa, jossa Kai ja Lauri päivystivät. Lauri kävi myös eurooppalaista demokratiaa edistävän ryhmän kokouksessa. Sitä vetää brittikonservatiivi Edward McMillan-Scott.
Illalla kävin vielä luennoimassa saksalaisen kollegani Daniel Casparin vierailijaryhmälle. Se oli viikon toinen saksankielinen luento. Riittänee yhdelle viikolle.