Tänään vietin hienon päivän Jyri Häkämiehen seurassa. Kiersimme Lappeenrannan seutua.

Jyrin kanssa oli ylipäätään mukava kiertää. Hän on mielestäni loistotyyppi. Täynnä positiivista energiaa. Hän on juuri sellainen poliitikko, jota arvostan: hän paneutuu asioihin tarmolla. 

Omalta osaltani päivän kohokohta käynti Nuijamaan raja-asemalla. En ollut aiemmin käynyt rajalla. Toisella puolella kylläkin.

%video%

Rajalla saimme Jyrin kanssa erinomaisen tilannekatsauksen. Alustajina toimivat rajavartioston Pasi Kostamovaara, tullin Tommi Kivilaakso ja poliisin Tapio Saarni. Mukana olivat myös rajavartioston Jouni Lauren ja Harri Malinen sekä tulli Petri Kukkonen.

itaraja

Alustukset olivat erittäin informatiivisia ja vahvistivat taas luottamustani suomalaisiin viranomaisiin. Jos nämä kaverit eivät onnistu pitämään rajojamme kunnossa niin kuka sitten? Todella ammattimaista toimintaa!

Ei ihme, että muiden EU-maiden viranomaiset käyvät harvasen päivä katsomassa miten Suomen rajaa hoidetaan. Ei ole myöskään haitaksi, että Ilkka ”Illu” Laitinen toimii EU:n rajavartioviraston päällikkönä.

Muutama haaviin tarttunut fakta. Rajanylitykset ovat jatkuvassa kasvussa. Nyt niitä on noin 5,2 miljoonaa vuodessa. Venäjälle viedään vuosittain noin 880 000 uutta autoa, niistä 500 000 tulevat Suomen kautta! Autokuljetukset ovat kuitenkin vain 20 prosenttia transit liikenteestä.

Vuosittain rajan ylittää miltei miljoona rekkaa. Henkilöautoja Suomen puolelle tulee noin kolme miljoonaa. Sen kyllä humasi Sokos Hotelli Lappeen parkkihallissa, jossa 80 prosenttia autoista oli varutettu venäläisillä rekisterikilvillä.

Likennettä ei pidä nähdä ainoastaan negatiivisena asiana. Se on myös erinomaista Suomen ja Venäjän välistä kauppaa. Tavarasta noin neljännes jää Suomeen.

Päivän toinen visiitti tehtiin Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon. Osallistuimme miniseminaariin, jonka aiheena oli energia ja ilmasto.

Tuli vähän sellainen ”poliitikkofiilis”. Puhuin aiheesta, josta yleisö tiesi taatusti enemmän. Salissa energian ammattilaisia: professoreita ja tutkijoita. Toivottavasti lyhyellä EU-katsauksellani oli edes pientä lisäarvoa. 

Alustukseni pohjautui pitkälti näilläkin sivuilla esittämiin teeseihin. Kiitos myös blogikeskusteluun osallistujille, jotka antoivat lisävirikkeitä alustukseen. Palaan yhteenvetoon myöhemmin.

Technopolis Kareltekin toimitusjohtajan Marjut Hannelinin kanssa nautitun pikalounaan jälkeen siirryimme Lappeenrannan Korva Kahvilaan. Porukkaa oli mukavasti. Viisumivapaus ja sudet puhuttivat.

Paikalla oli monta Kymen vaalipiirin ehdokasta. Bongasin ainakin Jyri Hännisen, Minna Kivimäen, Reijo Paajasen ja Anu Urpalaisen.

Muita Kymen vaalipiriin kokoomusehdokkaita voi käydä kurkkaamassa seuraavissa osoitteissa: Anna von Hertzen, Birgit Koskela, Pekka Kuosmanen, Seppo Lahtela, Jari Larikka, Jyrki Pitkänen, Paula Tuomi, Emilio Urpalainen ja Irene Vallema.

Mielestäni Kymen tilanne näyttää hyvältä. Uskallan veikata, että meiltä menee läpi neljä ehdokasta. Tsemppiä!

Ja sitten päivän piristävin hetki. Korva Kahvilassa eräs viehättävä naishenkilö tuli kertomaan, että on seurannut blogiani kaksi vuotta. Hän kertoi käyvänsä sivuilla usein ja saavan blogista paljon tietoa EU:sta.

En voi edes sanoin kuvata miten iloiseksi tulen tämäntyyppisestä palautteesta. Olen aina pitänyt missionani kertoa vaikeista EU-asioista selkeästi ja ymmärrettävästi. Palaute antoi taas lisävirtaa. Kiitos!

Comment

required