EU:n ja Venäjän välinen huippukokous alkaa huomenna. Siinä pitäisi sopia unionin ja Venäjän välisestä kumppanuudesta. Myös Pohjoisen ulottuvuuden jatko on tapetilla.

Viimeisen viikon ajan asiaa on vatvottu edestakaisin. Puola on estänyt neuvottelujen aloittamisen. Meneillään on tyypillinen EU-draama, kunnon Puolalainen iltalypsy.

Tilanne tuntuu eskaloituvan. Venäjän puolelta on tullut viestiä, että 1.1.2007 kielletään lihantuonti koko EU:n alueelta. Ei kannata ikinä aliarvioida Venäjän ja EU:n kykyä tehdä kärpäsestä härkänen…

Tämä juttu on vain tullut nähtyä niin monta kertaa aikaisemmin, että ei oikein jaksa innostua. Joku rettelöivä maa lyö liinat kiinni ja sitoo jonkun täysin asiaan kuulumattoman vaatimuksen laajempaan kokonaisuuteen. Sitten sukkuloidaan pääkaupunkien välillä ja lopulta löytyy yhteinen sävel.

Eikö elämä olisi helpompaa jos kaikki EU-päätökset tehtäisiin määräenemmistöllä? Päästäisiin rettelöivistä maista.

Veikkaus: Puola taipuu tänään ja huominen kokous menee ihan hyvin. Puheenjohtajamaa Suomelle sulka hattuun.

Tämäntyyppisiä kiistoja tullaan näkemään vastaisuudessa enemmän, varsinkin Venäjän WTO-jäsenyyden jälkeen. Venäjä tulee olemaan EU:lle yhtä tärkeä talouskumppani kuin Yhdysvallat.

Ulkoasianvaliokunta äänesti tänään laajentumisstrategiasta. EU:n integraatiokyky oli yksi kiistakohdista. Alkuperäinen versio oli mielestäni aivan liian laajentumisvastainen. Äänestys meni hyvin. Käyttivät lopuksi lähes samoja sanamuotoja kuin allekirjoittaneen raportissa. Hyvä, että voidaan mennä täysistuntoon yhtenäisellä kannalla.

Huomenna on meppikiertuepäivä Uudellamaalla. Aamu alkaa maikkarin Huomenta Suomessa kello 7.50. Päivän mittaan on lehdistötilaisuus Itämeri-strategiasta yhdessä Satu Hassin ja Henrik Laxin kanssa, haastattelu ja luento Hyvinkäällä. Päivän päätteeksi saan kunnian olla tuomarina pienessä EU-kilpailussa.

JK. Ja samalla kun tuikkasin tämän merkinnän nettiin, niin tulee uutinen, että Puola ei taivu…On se kovaa tämä veikkaajan elämä…

Comment

required