Minitäysituntoviikko lähenee loppuaan. Tänään oli kolme tärkeää äänestystä: elintarvikkeiden ravitsemusväittämät, vitamiinien lisääminen elintarvikkeisiin sekä EU:n ja Venäjän suhteet.

Kahdessa ensimmäisessä mietinnössä laadin sisämarkkinavaliokunnan lausunnon. Pidin aiheista kaksi puheenvuoroa eilen illalla täysistunnossa.

Ehkä näin ohimennen voisi todeta, että puheenvuorot täysistunnossa ovat yleensä pelkkää teatteria ja oikeastaan aika turhia. Kaikki työ on jo tehty etukäteen.

Eilinen keskustelu tyhjässä salissa oli tästä hyvä esimerkki. Kaikki taisivat olla katsomassa mestareiden liigan finaalia, jonka Liverpool lopulta voitti rankkarilaukauksilla.

Terveysväittämien kansallinen lainsäädäntö vaihtelee suuresti jäsenmaiden välillä. Elintarvikkeiden terveysväittämissä tavoitteena on poistaa kaupan esteitä ja parantaa kuluttajansuojaa.

Tänään parlamentin ensimmäisessä lukemisessa (eli asia menee vielä takaisin neuvostoon) lueteltiin lukuisia yleisiä väittämiä, kuten ”kevyt”, ”vähärasvainen” tai ”sokeriton”, joille määriteltiin enimmäisarvot. Jos arvot on kohdallaan niin väite voidaan esittää.

Parlamentti kumosi komission ehdotuksen, jonka mukaan väittämien tulee perustua elintarvikkeiden ravintosisältötyyppiin. Ei ole EU:n asia kertoa mika ruoka on ”hyväksi” ta ”pahaksi”. Paljonhan riippuu ihmisen omasta ruokavaliosta.

Toisessa mietinnössä käsiteltiin vitamiinien lisäämistä elintarvikkeisiin. Kansalliset määräykset vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäämisestä poikkeavat toisistaan. Tänään hyväksyimme mietinnön, jolla pyritään yhdenmukaistamaan näiden aineiden elintarvikkeisiin lisäämistä koskevat säädökset.

Ehdotuksessa annetaan luettelo yli sadasta vitamiinista ja kivennäisaineesta, joita voidaan lisätä elintarvikkeisiin. Siinä annetaan myös luettelo aineista, joiden lisääminen on kielletty.

Venästä laadittu mietintö seuraa perinteistä kaavaa. Siinä parlamentti kehottaa integroimaan Venäjän läheisemmin maailman talousalueeseen ja eurooppalaiseen turvallisuusalueeseen, mutta osoittaa samalla huolensa ihmisoikeuksien ja demokratiakehityksen tilasta.

Huomenna vuorossa on meppikiertuepäivä Vantaalla. Aamulla käyn Vantaan Sanomien haastattelussa, Helsinge-lukiossa ja Tikkurilanraitilla yleisötilaisuudessa. Iltapäivällä suomalaismepit tapaavat pääministeri Matti Vanhasen.

Mieli on korkealla, ei vähintään siksi, että viikonlopuksi Brysseliin on luvattu yli 30 astetta ja aurinkoista.

Comment

required