Viikonloppu meni rauhallisissa merkeissä. Sain vastattua kaikkiin onnittelutekstareihin, joita oli yli 600. Kiitos niistä! Kaikkia sähköposteja en ole vielä käynyt läpi, mutta niidenkin aika koittaa.

Tämä päivä meni puhelindiplomatian merkeissä. Tavoitteena on keskustella muun muassa kaikkien EU-ulkoministereiden kanssa ennen seuraavaa ulkoministerikokousta, joka pidetään Luxembourgissa huhtikuun lopussa.

Puhelindiplomatiaa

Aamun ensimmäinen puhelinpalaveri käytiin EU:n korkean edustajan, Javier Solanan kanssa. Päivän mittaan keskustelin myös seuraavien kollegoiden kanssa: Dimitri Rupel (Slovenia), Petras Vaitiekunas (Liettua), Sergei Lavrov (Venäjä), Per Stig Möller (Tanska), Bernard Kouchner (Ranska) sekä Maris Riekstins (Latvia).

Puhelin on erinomainen diplomatian väline. Olin erityisen iloinen, että Venäjän ulkoministeri kutsui minut heti Moskovaan. Yritämme järjestää tapaamisen mahdollisimman pian. Venäjä-suhteisiin pitää panostaa.

Puhelindiplomatia jatkuu. Antti Satulin kello keskellä alhaalla

Tapasin myös presidentti Tarja Halosen lounaan merkeissä. Meillä oli erittäin mukava keskustelutuokio. Kävimme läpi ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä ja lähikuukausien agendaa. Olin ensimmäistä kertaa Mäntyniemessä. On kyllä hieno paikka!

Iltapäivällä tapasin vielä Kazakstanin suurlähttilään sekä Egyptin poliittisten asioiden varaulkoministerin. Ensimmäissä tapaamisessa keskityimme ETYJ-kysymyksiin ja toisessa Lähi-itään. Paljon on oppimista.

Monet ovat kysyneet jatkanko blogin kirjoittamista. Vastaus on yksiselitteinen: ilman muuta! Tavoitteena on luoda kuvaa siitä, millaista on ulkoministerin työ ja ulkopolitiikan tekeminen ylipäätään.

Ei tässä ole mitään mystiikkaa. Suomen asioiden hoitamista kotimaassa ja maailmallahan tämä on. Mitä avoimempaa sen paremaa.

Seuraavien viikkojen aikana työstämme kotisivuja vähän uusiksi. Peruspaletti säilyy kuitenkin samanlaisena. Työpäivien varrelta löytyy tekstiä, kuvia ja videokuvaa.

Olisin myös erittäin kiitollinen jos vilkas ulkopoliittinen keskustelu jatkuisi blogissani. Antaa palaa vaan.

Huomenna lähdetään sitten vielä vähän aikaisemmin liikkeelle. Aamu alkaa Ylen aamu-TV:ssä ja maikkarin Huomenta Suomessa.

PS. Eilen sain koskettavan lahjan. Mentorillani, edesmenneellä valtiosihteeri Antti Satulilla oli työpöydällään kaunis puinen kuution muotoinen esine, jossa on kello, barometri ja lämpömittari. Hänen poikansa Henri Satuli (hyvä ystäväni) antoi sen minulle lahjaksi ja totesi, että tämän on aika palata ulkoasiainministeriöön. Siinä se nyt on, työpöydälläni.

Comment

required