Tänään tuli sukkuloitua eri valiokunnissa. Mielenkiintoisista aiheista ei ollut puutetta.

Varainvalvontavaliokunnassa käsiteltiin raporttiani tulkkauskustannuksista. Tuntui menneen ihan hyvin. Sain hälvennettyä pahimpia pelkoja.

Ulkoasiainvaliokunnassa käsiteltiin muun muassa vuosittaista raporttia ihmisoikeuksista. Siinäkin löytyi yhteinen sävel.

Sisämarkkinavaliokunnassa puitiin muun muassa jalkapalloa ja vodkaa. Tänään keskityn näistä viimeisimpään, koska toimin asiassa ryhmämme varjoraportöörinä. Mistä on siis kyse?

Parlamentissa ei ole puutetta asiakirjoista…Niitä löytyy joka lähtöön.

Pöydällä on asetus ”väkevien alkoholijuomien määritelmistä, kuvauksista, esittelyistä ja merkinnöistä” – näin kavereiden kesken ”vodka-asetus”.

Nykyinen väkevien alkoholijuomien asetus on vuodelta 1989. Siinä määriteltiin monet alkoholijuomat – esimerkiksi grappa, viski ja shampanja – niiden valmistustavan, raaka-aineiden ja jopa valmistuspaikan perusteella. Eli kuka tahansa ei voi valmistella skumppaa ihan mistä tahansa. Vodkaa ei määritelty.

On olemassa eräänlainen ”vodkavyöhyke”, johon kuuluvat Pohjoismaat, Baltit ja Puola. Kaksikolmasosaa vodkan tuotannosta ja kulutuksesta EU:ssa on lähtöistin tältä vyöhykkeeltä.

Kyseessä ei ole mikään ylisäätelevä EU-heitto, vaan kuluttajiin ja tuottajiin vaikuttava säädös. Meillä suomalaisilla on tässä oma lehmä vahvasti ojassa. Olemme vodkan tuottajia ja kuluttajia.

Valiokunnassa esitin tänään teesin: vodka on määriteltävä selkeästi ja nykyistä tiukemmin. Miksi?

1. Kyseessä on kulttuuriperinne.

2. Vahvoja alkoholijuomia on kohdeltava tasavertaisesti.

3. Kuluttajia pitää suojella huonoilta tuotteilta.

4. Vodka on brändi siinä missä viskikin.

Ehdotin, että hyvän vodkan raaka-aineet (vilja ja peruna) sisällytetään vodkan määritelmään. Tämä nostaisi vodkan määritelmän samalle tasolle muiden alkoholijuomien kanssa. Sain tukea vodkavyöhykkeeltä.

Lasse Lehtinen piti erinomaisen puheenvuoron vodkan kulttuuriperinteestä ja historiallisesta merkityksestä. Hän kirjoitti aiheesta myös osuvan pakinan Ilta-Sanomiin 1.4. Kannattaa lukea.

Britit istuvat toisella puolella aitaa. He haluaisivat pitää vodkan määritelmän mahdollisimman laajana, eli tislata vodkaa kaikeinmaailman rypäleistä. Meillehän tämä ei käy.

Edessä on siis tiukka vodkavääntö. Nyt tarvitaan lisää puheenvuoroja vodkan puolesta.

Comment

required