Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat olivat eilen toista päivää kiertueella. Tällä kertaa oltiin Kangasalla ja Tampereella. Ensimmäinen kesäpäivä ja toreilla oli kivasti porukkaa.

 

Tampereen päivän teemana oli arvot. Keskustelimme Paula Risikon ja Jan Vapaavuoren kanssa siitä, mihin ajatuksemme ja toimintamme perustuvat. Jollet ollut paikalla niin tässä ajatuksia omista arvoistani ja siitä, minkälainen minun Kokoomukseni on.

 

Olen saanut kotoa suvaitsevat ja kansainväliset arvot. Yliopistoaikanani sain akateemisen herätyksen, joka siivitti ajattelemaan vapaudesta, vastuusta ja oikeudenmukaisuudesta.

 

Määrittelen itseni maltilliseksi liberaaliksi kaikissa suhteissa. Ihmisten on tehtävä omat valintansa elämästään. Kaikkia on kohdeltava tasavertaisesti. Minusta kukaan ei voi – vähiten valtio – kertoa ihmisille, mikä heidät tekee onnellisiksi. En halua tuputtaa myöskään omia arvojani muille. Kukin valitkoon itse.

 

Samaan aikaan olen omissa elämänvalinnoissani melkoinen poroporvari ja perinteisten arvojen valitsija: vaimo, kaksi lasta, talo Espoossa, auto ja niin edelleen.

 

Tärkein arvoistani on ensimmäiseksi mainitsemani vapaus. Minusta kaikilla pitää olla vapaus valita elämänsä suunta. Yhteiskunnan ja yksilön välisen suhteen pitää olla johdonmukainen: jokainen vapauden rajoitus verojen keräämiseksi ja jokainen lakimääritelmä hyvästä elämästä pitää olla erityisen hyvin perusteltu.

 

Niille, jotka voivat pitää huolta itsestään ja läheisistään, on siihen annettava vapaus, mahdollisuus ja kaikki kannustus. Sen sijaan niistä, jotka eivät vielä, enää tai väliaikaisesti pysty itsestään huolehtimaan, on pidettävä arvokkaasti huolta. Se on vastuuta, joka kulkee käsi kädessä vapauden kanssa. Vastuuta niin omista toimista kuin lähimmäisistään.

 

Myös yhteiskunnalla on vastuuta. Heikommista pitää huolehtia. Jokainen ihminen ansaitsee tasaveroiset mahdollisuudet pyrkiä omilla kyvyillään ja ahkeruudellaan parhaaseensa elämässään. Samat mahdollisuudet on turvattava kaikille riippumatta taustasta ja kyvyistä. Epäonnistuneelle on myös annettava uusi mahdollisuus.

 

Kansainvälisyys on minulle myös arvo. Olen asunut vuosia ulkomailla ja saanut vaikutteita eri kulttuureista. Kansainvälistyminen on tärkeää koko Suomelle, koska suurin osa tulevaisuuden haasteista ei kosketa vain meitä, Suomea tai Eurooppaa. Ne on ratkaistava yhteistyöllä Euroopan maiden kesken tai globaalisti. Suomalaisen ihmisen vapaus, vauraus ja turvallisuus ratkaistaan siis yhä enemmän muualla kuin Suomessa. Emme voi kääriytyä suojaan Suomen rajojen sisäpuolelle, vaan meidän on mentävä rohkeasti maailmalle. Ja vaikutettava niihin päätöksiin, jotka meihin vaikuttavat.

 

Useampi puolue oli pyytänyt minua ehdokkaaksi ennen kuin lähdin Kokoomuksen riveihin. Miksi sitten valitsin Kokoomuksen? Valinta oli helppo: vapaus, vastuu, suvaitsevaisuus, kannustavuus, sivistys ja välittäminen ovat arvoja, joihin uskon. Kokoomus on kotini. Kokoomus ei aja minkään tietyn ryhmän etua, vaan rakennamme parasta yhteiskuntaa arvojemme pohjalta.

 

Kokoomus on edennyt vaalivoitosta toiseen, mutta viime aikoina tuntuu, että aatteellinen tankki alkaa olla tyhjenemässä. Minusta tuntuu, että asia, jossa voisimme parantaa, olisi selkiyttää, mitä kokoomus tekisi, jossa saisimme yksin päättää. Tämä visio voi syntyä vain vahvan aatteellisen työn ja keskustelun tuloksena.

 

Itse haluaisin kokoomuksen puheenjohtajana käynnistää työn puolueen periaateohjelman uudistamiseksi: hyvä pohjatyö, laaja kenttäkierros ja entistäkin parempi lopputulos. Näin saamme koko puolueen ja jokaisen ajattelevan itsenäisen kokoomuslaisen osallistumaan työhön. Mitkä ovat sinun arvosi?

7 Comments
 1. Anne Ahola
  18.05.2014 23.45

  Ehdottomasti samaa mieltä joka ainoasta ajatuksestasi ja arvostasi. Tuo on Kokoomus! Vapaus ja vastuu!

  Reply
 2. Risto Hagman
  19.05.2014 11.31

  Hei!
  Oli hyvä lukea arvoistasi. Niitä on helppo kannattaa ja olla niistä samaa mieltä sellaisenaan. Mutta, aloin miettiä mitä tarkoittaa itsestäsi käyttämä ilmaisu ”… olen melkoinen poroporvari…”. Tämä ei oikein istunut käsitykseeni sinusta. Piti oikein etsiä sille merkitystä koska mielessäni se on hieman ristiriitainen eikä pelkästään myönteinen käsite.
  Synomyymisanakirja: Sana: poroporvari. Synonyymit: pikkusieluinen, sovinnainen, vanhoillinen, porvarillinen, moukka.
  Englannin kielisen käännöksen mukaan: An extremely or very bourgeois person, philistine.
  Edelleenkään se ei oikein mielestäni istu sinuun varsinkaan sanat ”pikkusieluinen” ja ”muokka”. Tarjoan tilalle esim. sanaa sofistikoitunut.
  Menestystä EU- ja puheenjohtaja vaaleihin toivottaa
  Risto Hagman

  Reply
 3. Mika Kaakinen
  19.05.2014 13.59

  ” Sen sijaan niistä, jotka eivät vielä, enää tai väliaikaisesti pysty itsestään huolehtimaan, on pidettävä arvokkaasti huolta.”

  Hyvä.

  Reply
 4. Mika Kaakinen
  19.05.2014 14.08

  Muista tehdä kovasti töitä palkkasi eteen! Tärkeintä on saada taoutemme nousuun ja ihmisile työpaikkoja. Taivaan Isän altuun.

  Reply
 5. Johanna Maskery
  19.05.2014 21.39

  Olen täysin samaa mieltä! Mutta vielä lisäksi: aviomieheni muutti Suomeen 1997. Hän on englantilainen. Muistan kuinka Tampereen poliisiasemalla selvittelin kuinka tapasimme ja miten tapaamiset jatkuivat ym. uskomatonta puolison oleskelulupaa varten! Hänet oli rekrytoitu suomalaiseen firmaan ja työnantajan piti selvittää miksi hän palkkasi ulkomaalaisen eikä suomalaista. Oleskelulupa on edelleen tallella, mutta sitä ei onneksi tarvitse enää uusia. Kansalaisuutta ei kuitenkaan saa ilman tietyn tason suomen kielen testiä. Kansainvälisyyttä pitäisi siis saada tänne Suomeen. Suvaitsevaisuus on meidän perheen arvo. Puolisoni on tehnyt monta vuotta Suomessa töitä. Ikärasismi vaivaa täällä. Kokemusta ei arvosteta. Puolisoni ei ole vain ulkomaalainen Suomessa, vaan kokee olevansa suomalainen. Tietotaito mitä muillakin ”uussuomalaisilla” on, pitäisi ottaa käyttöön. Diskriminointi Suomessa pitää loppua – on se sitten ikään, taustaan tai kieleen liittyvää. Ulkomailta tulevat koulutetut ihmiset pitäisi saada tekemään koulutusta vastaavaa työtä. Heitä pitää arvostaa. Ehkä tämä on yleistys, mutta tuntuu, että ainut keino heille on työllistää itsensä myymällä pizzaa, työskennellä bussikuskeina tai siivoojina. Ei sillä, että em. ammateissa olisi mitään vikaa, mutta kuvittelemmeko olevamme muiden yläpuolella? Meidän koulutustaso on niin kova, ettei irakilainen, turkkilainen tms. vastaa meidän tasoamme? Suomi on kääntynyt sisään päin. Aviomiehen mielipide on, että Suomi on rasistinen, ennakkoluuloinen maa. Ja hän on eurooppalainen, englantilainen! Ask your own wife, how does she feel as a foreigner? You are quite in a privilaged position, but if she’s honest, I wonder if she still feels like an outsider? Suomalaisilla tuntuu olevan enemmän mahdollisuuksiä ulkomalla mitä ulkomaalaisilla on täällä.

  Reply
 6. Arvo Lindström
  20.05.2014 08.29

  Koti. Uskonto. Isänmaa. Mielestäni nämä ovat Kokoomuksen perinteisiä ja ikiaikaisia perusarvoja, vaikka muut puolueet näitä koettavat varastaa. Näiden pohjalta muodostuu kaikki. Nämä eivät ole ristiriidassa globaalin ajattelun kanssa. Meidän pitää olla mukana Euroopan kärjessä, mutta samalla pystyä pelkistämään asioita tavallisille Suomalaisille. Perhearvot ja Vahva Suomalaisuus ovat kaiken ytimessä.

  Reply
 7. Gill,Sukhdarshan Singh
  28.05.2014 14.32

  Lämpimät onnittelut Sinulle ja kokoomukselle!

  Reply

Comment

required