(Tässä puheen pohjamuistiinpanot, puhuin vapaasti.)

Hyvät kokoomuslaiset,

on yksi vuoden kohokohtia päästä puhumaan teille. Haluan kiittää teitä siitä työstä, jota joka päivä Suomen ja Kokoomuksen eteen teette.

Kuulin vasta erään joukkueensa useampaan kultaan johdattaneen jääkiekkovalmentajan sanoneen joukkueelleen: ”Sinä päätät, Sinä olet joukkue.” Ja näin se on. Jokainen teko, jonka joukkueen jäsenenä teet, vaikuttaa koko joukkueeseen.

Olemme tulleet politiikkaan eri syistä. Monella on suuri, vilpitön halu parantaa maailmaa. Moni uskoo parempaan tulevaisuuteen ja haluaa itse olla sitä rakentamassa. Monet ovat päättäneet olla riittävän rohkeita kantamaan vastuuta itsensä ja lähipiirinsä lisäksi yhteisistä asioista.

Tänään haluan pohtia, mihin Kokoomusta tarvitaan? Miksi Kokoomusta tarvitaan? Olemme tulleet politiikkaan eri syistä, miksi meidän on syytä jatkaa ja tehdä työtä joka päivä?

Tilanne, jossa elämme, on jatkuvassa muutoksessa. Meihin kohdistuu valtavia paineita ja odotuksia.

Maailma on myllerryksessä, etupiiripolitiikka ja voimapolitiikka ovat palanneet, kuten olemme nähneet. Lännen toimet Afganistanissa, Venäjän toimet Syyriassa, pakolaisleirit, suuri muuttoliike, siinä muutamia esimerkkejä. Myös talouden mannerlaatat ovat liikkeellä ja yksittäiset heilahdukset ovat suuria.

Eurooppa on myllerryksessä, ihan kuten oli myös 1950- ja 1990-luvuilla. Neljä vapauttamme ovat jatkuvasti keskustelussa: ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja rahan vapaa liikkuvuus on käytännön puristuksessa. Euron kriisi on ollut esillä vuosikaudet. Nyt puhuttaa Brexit. Jääkö Britannia EU:n jäseneksi vai ei?

Suomi on myllerryksessä. 1990-luvulla päätimme avautua kansainvälisesti ja saimme nauttia muutamien yritystemme menestyksestä. Tästä tuli maallemme valtava menestystarina vuosikausiksi. 2008 koimme romahduksen. Nyt yritämme rakentaa uutta nousua. Samalla ratkomme niin taloustilannetta, turvapaikkatilannetta kuin yhteiskunnallisen päätöksenteon jäykkyyksiä.

Yhteiskunnan uudistaminen ei koskaan ole helppoa, muutos on aina vähän pelottavaa. Mutta käänne on tehtävä, siksi me emme luovuta, vaan jatkamme ponnisteluja Suomen tilanteen vakauttamiseksi ja vahvistamiseksi. Uuden nousun luomiseksi.

Kokoomus on ratkaisukeskeinen puolue. Me etsimme ja löydämme ratkaisuja.

Maailmanlaajuisessa politiikassa me olemme humanistisia realisteja, tuemme realistista ulkopolitiikkaa. Meillä on tehtävässä hieno presidentti, Sauli Niinistö. Nojaudumme kansainväliseeen oikeuteen ja kansainvälisiin instituutioihin. Tuemme rauhanvälitystä, kannatamme vapaakauppaa. Hahmotamme Suomen länsimaisen vapauteen ja vastuuseen pohjaavan arvomaailman puolustajana. Uskomme liberaalin demokratian arvoihin. Suojaamme ihmisoikeuksia, jokaisen ihmisen arvoa sinänsä.

Euroopassa olemme mm. Jyrki Kataisen johdolla hakeneet ratkaisua eurokriisiin ja olemme selviytymässä siitä. Turvapaikkatilanteeseen haetaan ratkaisua mm. Petteri Orpon hienolla työllä. Olemme ymmärtäneet, että integraatiota tarvitaan tässä enemmän, ei vähempää. Kansallisilla ratkaisuilla ei hoideta ylikansallisia ongelmia. Rajat kiinni ei ole ratkaisu, yhteistyö on. Kuka puoluejohtaja ensimmäisenä ajoikaan Euroopan unioniin liittymistä. Ilkka Suominen ja kiitos hänelle siitä.

Usein eurooppalaisessa yhteistyössä ensin tulee kriisi, jonka aikana on pidettävä pää kylmänä. Sitten seuraa kaaos, jonka aikana on kyettävä hakemaan ratkaisuja. Sitten tulee ratkaisu. Useinkaan ei täydellinen, mutta ratkaisu kuitenkin. Uskon, että sellainen löytyy myös Brexit-keskusteluun. Emme tue Britannian mukanaoloa EU:ssa huviksemme, vaan siksi, että se on Suomen etu.

Suomessa olemme hyvin tiedostaneet, että käänne on tehtävä. Jos emme uskalla uudistua, elää muutoksessa, tehdä muutosta, valumme pikkuhiljaa taaksepäin. Kokoomus hakee ratkaisuja niin hyvinä aikoina kuin huonoina aikoina. Tästä esimerkkinä Iiro Viinanen. Meidän on toimittava vastuullisesti ja nöyrinä suomalaisilta saamamme luottamuksen edessä.

Meillä on pöydällä isoja asioita: yhteiskuntasopimus, paikallinen sopiminen, sote-kokonaisuus ja siihen linkittyen aluehallintouudistus, fiksua toimintaa estävien normien purku ja turvapaikanhakijatilanne. Haluan myös sanoa, että Kokoomus on se puolue, jolle sivistys on yhteiskunnan kivijalka ja sitä puolustamme. Kiitos Sanni Grahn-Laasoselle työstä, jota joka päivä teet sivistyksen, koulutuksen ja osaamisen puolesta.

Meillä on erinomainen hallitusohjelma, vaikea, mutta erinomainen. Siitä pidämme kiinni ja sitä viemme yhdessä eteenpäin.

Yhteiskuntasopimustilanteeseen haemme ratkaisua rauhassa ja maltilla.

Mihin Kokoomusta tässä kaikessa tarvitaan?

Lähdetään arvoista, jotka ovat ohjenuorana kaikessa päätöksenteossamme ja toiminnassamme.

– Kokoomus on maltillinen keskusta-oikeistolainen puolue. Meitä ei voi muuhun nurkkaan maalata, vaikka kuinka haluaisi tai yrittäisi.

– Me uskomme avoimuuteen, suvaitsevaisuuteen ja kansainvälisyyteen.

– Perusarvomme eivät muutu: vapaus, vastuu, välittäminen, sivistys, mahdollisuuksien tasa-arvo, huolenpito myös ympäristöstä.

– Me olemme tulevaisuuspuolue – kunnioitamme perinteitä, elämme ajassa, rakennamme tulevaisuutta.

– Me uskallamme puhua toivosta, uskallamme olla optimistisia, uskallamme olla rohkeita.

– Me uskomme ihmisiin. Siihen pohjautuu myös vapauden aatteemme. Siihen pohjautuu välittäminen toisista ihmisistä ja Suomen tulevaisuudesta.

– Me valitsemme työn ja teot. Valitsemme tulevaisuuden ja olemme aina valmiita hakemaan ratkaisuja. Tartumme mahdollisuuksiin, välitämme siitä, mihin muutos johtaa.

– Sinä päätät. Sinä olet joukkue. Älä koskaan anna muiden määritellä sinua tai Kokoomusta ulkopuolelta. Kokoomus on jo nimensä mukaisesti moniääninen ja -arvoinen puolue ja yhteisen linjan määrittelemme vain me itse.

Otan muutaman esimerkin:

– Voiko yhtä aikaa kannattaa Natoa, EU:ta ja pohjoismaista yhteistyötä? Kyllä.

– Voiko yhtä aikaa ajaa vastuullista talouspolitiikkaa ja puolustaa hyvinvointiyhteiskuntaa? Kyllä.

– Voiko yhtä aikaa ajaa parempaa kilpailukykyä ja kunnianhimoisempaa ympäristöstä huolehtimista? Kyllä.

– Voiko yhtä aikaa ajaa vapautta ja sosiaalista vastuuta? Kyllä.

– Voiko yhtä aikaa kunnioittaa perinteisiä arvoja ja uudistaa Suomea? Kyllä.

Kokoomus löytää aina polun eteenpäin, vaikeissakin tilanteissa. Meillä on aina ollut kyky näyttää polku eteenpäin maailman muutoksessa.

– Me uskallamme parantaa maailmaa.
– Me uskallamme onnistua ja epäonnistua.
– Me uskallamme myöntää virheemme ja oppia niistä. Ja niitä matkan varrella tulee.
– Me uskallamme olla uteliaita.
– Me uskallamme päättää.

Miksi Kokoomus?

– Koska ihminen on aina etusijalla.
– Koska käänne on tehtävä.
– Koska isänmaa ja sen tulevaisuus tarvitsee Kokoomusta.

Olen joka päivä kiitollinen, että saan olla maailman hienoimman kansanliikkeen puheenjohtaja ja olen tehtävään sitoutunut.
Sinä päätät, Sinä olet joukkue. Me olemme joukkue.

Kiitos.

1 kommentti
  1. Vilho Partanen
    06.03.2016 21.41

    EU:ta kohdanneista myllerryksistä: jos ne eivät ole nyt varsin unionin kuolemaksi, niin niillä on piilovaikutuksena taipumus vahvistaa yhtenäisyyttä loppupeleissä. Kattava stressitesti siis.

    Reply

Comment

required