Torstaina jatkoin tutustumista ulkoministeriön osastojen toimintaan. Vierailu protokollapalveluissa oli mielenkiintoinen. Lyhyt listaus heidän keskeisistä työtehtävistään on varmasti paikallaan.

Protokollan tehtävät määräytyvät pitkälti lakien ja asetusten sekä Wienin diplomaatti- ja konsulisopimusten pohjalta. Tehtävät voi jakaa seremoniallisiin, diplomaattisiin edustajiin liittyviin sekä palveluun ja neuvontaan.

Seremonialliset tehtävät
– Valtiovierailujen järjestäminen yhdessä tasavallan presidentin kanslian kanssa
– Suomeen suuntautuvien pää- ja ulkoministerivierailujen järjestelyt
– Osallistuminen suurten kansainvälisten konferenssien (esim. ASEM-kokous ja nyt jouluuussa pidettävä Etyjin ulkoministerikokous) järjestelyihin
– Valtakunnallisten juhlatilaisuuksien ja seremonioiden järjestelyt (esimerkiksi tasavallan presidentin virkaanastujaiset, itsenäisyyspäivän vastaanotto, valtiopäivien avajaiset, juhlajumalanpalvelukset, valtiolliset hautajaiset)
– Suurlähettiläiden tulo- ja lähtöseremoniat, mukaanlukien valtuuskirjeiden jätöt tasavallan presidentille
– Ulkomaan kansalaisia koskevat kunniamerkkiasiat
– Tasavallan presidentin sekä pää- ja ulkoministerien onnentoivotukset, kiitossähkeet ja surunvalittelut

Diplomaattisin edustajiin liittyvät tehtävät
– Diplomaattien ja edustustojen sekä kv. järjestöjen henkilöstön ja perheenjäsenten palvelu (agrementit, rekisteröinti, henkilökortit, oleskeluluvat, erioikeuksiin ja -vapauksiin, kuten verotukseen, ajoneuvojen hankintaan ja rekisteröintiin liittyvät asiat)
– Agrementtipyynnöt
– Toimiluvat konsuli- ja kunniakonsuliedustajille, konsulirekisterin ylläpito

Neuvonta ja palvelu
Protokolla palvelee ja neuvoo päivittäin kysyjiä (ulkoasiainministeriöstä, muusta valtionhallinnosta, yrityksistä ja yhteisöistä sekä kansalaisia) protokolla-asioissa ja esitelmöi pyydettäessä viranomaisille ja yksityisille tahoille (yritykset, opetuslaitokset ym.).

Aika monenlaisia tehtäviä vai mitä?

Comment

required