En ole pahemmin kommentoinut Yhdysvaltain presidentin vaaleja. Kirjoitin aiheesta kolumnin Suomen Lehtiyhtymän lehtiin ja kuulisin mielelläni arvon blogikommentaattoreiden näkemyksiä kolumnista ja erityisesti vaaleista.

Mitä olet mieltä vaaleista? Kuka on sinun suosikkisi? Kenen uskot voittavan esivaalit ja sitten varsinaiset vaalit? Kenestä tulee varapresidenttiehdokas? Mitäs jos Suomessakin olisi tämäntyyppiset esivaalit? Entä EU:ssa.

Kolumni löytyy alla olevien kuvien alta. Kuvat ovat eilisestä kirjanjulkistamistilaisuudesta ja tänään Slovenian televisiolle antamastani haastattelusta.

 kirja1

Elizabeth Bomberg, allekirjoittanut ja John Peterson, eli kirjan toimittajat. 

kirja2

Elizabeth kertoo kirjasta. Kuvassa myös muita tuttuja. Kenet bongaat? 

haastis

Slovenian tv-toimittajan tentattavana. Toimittaja on Suomi-fani. Kehui meitä kovasti.

”Obama presidentiksi, Clinton varapresidentiksi

ingressi: EU:lle mallia USA:n vaalihumusta

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat ainoat vaalit, jotka kuohuttavat mieliä jo kaksi vuotta ennen varsinaista tapahtumaa. Ei ihme, sillä ne ovatkin kiistatta merkittävimmät vaalit koko maailman kannalta. Esimerkiksi George W. Bushin ote on erilainen kuin Bill Clintonin. Seuraavat vaalit pidetään 4.11.2008.

Suoritin 4-vuotisen perustutkintoni USA:ssa. Näin läheltä Clintonin valinnan maailman ykkösvirkaan. Vaalishow Amerikassa on aivan hurja ja satojen miljoonien vaalibudjetit ovat päätähuimaavia ottaen huomioon, kuinka moni vaaliuurnille loppujen lopuksi päätyy.

Kenestä sitten tulee Yhdysvaltain seuraava presidentti? Puoli vuotta sitten olisin veikannut New Yorkin senaattoria Hillary Clintonia. Enää en ole varma. Tuuli on kääntynyt Illinoisin senaattorille Barack Obamalle suotuisaksi. Vaalituulet kääntyvät kuitenkin nopeasti USA:ssa.

En tällä kierroksella usko republikaanin voittoon. Toisaalta ehdokkuutensa jo käytännössä varmistanut Arizonan senaattori John McCain on liberaali, joka on ottanut etäisyyttä Bushin politiikkaan. Onhan hän myös sotaveteraani, joka ei USA:ssa ole ainakaan haitaksi vaalimenestykselle.

Tällä hetkellä veikkaan, että Barack Obama voittaa. Hienointa olisi, jos Clinton tulisi hänen rinnalleen varapresidentiksi. Mitä tämä merkitsisi maailmalle?

Uskon, että Obaman ja/tai Clintonin myötä maailmanpolitiikka siirtyisi takaisin pari piirua monenkeskisempään suuntaan. Vallastaan huolimatta USA:kin tarvitsee muita tavoitteidensa tueksi. Yksipuolinen toiminta, jossa muilta ei kysytä, ei yksinkertaisesti toimi.

Tämä lisäisi Amerikka-myönteisyyttä Euroopassa ja hieman viilenneet välitkin todennäköisesti lämpenisivät. Suomalaisille Nato-jäsenyys ei ehkä enää näyttäytyisi nykyisenkaltaisena mörkönä.

Amerikka-vastaisuutta on vältettävä siinäkin tapauksessa, etteivät transatlanttiset suhteet paranisikaan. Hallintoa ei saa sotkea kansaan. Ei se nykyinen presidentti ole kotimaassaankaan suosittu, itse asiassa historian epäsuosituin.

EU-presidentille ei koskaan tule Atlantin takaisen kollegansa valtaoikeuksia. Kansalliset vaalit pitävät jatkossakin paikkansa.

Jonain päivänä hamassa tulevaisuudessa olisi kuitenkin hienoa kokea amerikkalaistyyppistä vaalikarnevaalia myös korkeita EU-viranhaltijoita valitessa. Se, jos mikä, aktivoisi yleiseurooppalaista poliittista keskustelua.

En tässä kuitenkaan ehdota, että Arnold Schwarzenegger ilmoittaisi ”I’ll be back!” ja palaisi Eurooppaan poliitikoksi. Tony Blair olisi parempi EU-pressa.”

PS. Coreper I, eli EU-suurlähettiläiden sijaiset hyväksyivät tänään ”tavarapaketin” neuvoston puolella. Koko toimistomme tuuletti. Ensimmäinen asetuksemme on nyt paketissa. Palaan tähän aiheeseen tarkemmin lähipäivinä.

Comment

required