Terveisiä Kairosta, jonne laskeuduttíin alkuillasta. Osallistun Tasavallan Presidentin viralliseen valtiovierailuun Egyptiin ja Syyriaan. Olen ensimmäistä kertaa mukana valtiovierailulla. Luvassa on mielenkiintoinen viikko. Presidentin ohjelman lisäksi tapaan erikseen Egyptin ulkoministeri Aboul Gheitin ja Syyrian kollegani Walid Muallemin. Molemmat tuttuja ennestään.

Matkan ajoitus on erinomainen. Painopiste tulee olemaan Lähi-idän rauhanprosessissa. Lähtevätkö Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut liikkeelle? Entä palestiinalaisten sisäiset sovintoneuvottelut? Jerusalemin tilanne? Entä Iran?

Egypti sijaitsee kahden vaikean konfliktialueen rajalla. Idässä kytee Israelin ja palestiinalaisten konflikti, Libanon ja Irak. Etelässä taasen Sudan, Somalia ja Tshad. Egypti on sekä Afrikan unionin että Arabiliigan jäsen. Samalla se on arabimaailman eräänlainen mielipidejohtaja kansainvälisellä foorumilla. Sillä on keskeinen rooli palestiinalaisten (Fatah ja Hamas) sovinnon rakentamisessa. Egyptiä pidetään varsin maltillisena arabimaana, joka on luonteva yhteistyökumppani länsimaille.

Viimeisen vuoden aikana Syyrian suhteet länsimaihin ovat alkaneet lähentyä. Sen sain myös kokea keväisellä Syyrian matkallani. Sillä on myös hyvät suhteet Venäjään ja Kiinaan. Se pitää myös läheisiä suhteita Iraniin ja myös Pohjois-Koreaan. Luvassa siis mielenkiintoinen matka, josta kirjoittelen viikon mittaan.

Comment

required