Maanantai on kulunut tiiviisti EU-ulkoministerikokouksessa Luxemburgissa. Asialista oli pitkä kuin nälkävuosi. Keskustelimme Iranista, Lähi-Idästä, Moldovasta, Ukrainasta, EU-Yhdysvallat-suhteista, Kroatian jäsenyysprosessista, itäisestä kumppanuudesta, Burmasta, Sri Lankasta ja muutamista muista teemoista. Melkoinen paletti.

Uutena aiheena oli sikainfluenssa, jota löytyi nyt myös EU:n alueelta. Unioni käynnisti nopeasti yhteistoiminnan riskien hallitsemiseksi. Terveysministerit kokoontuvat torstaina. Myös Suomessa pidettiin valmiusviranomaisten kokous. Valtioneuvosto käsittelee tilannetta huomenna. Sikainfluessa on esimerkki uudesta uhasta, joka vaatii monentasoista kansainvälistä yhteistyötä.

EU:n itäinen kumppanuus oli jälleen esillä, sillä valmistelut ovat loppusuoralla. Prosessi käynnistyy 7.5. Prahassa pidettävällä huippukokouksella. Moldovan ja Ukrainan vaikea tilanne vain korostaa kumppanuuden merkitystä. Vakaa ja eurooppalaiseen suuntaan kehittyvä naapurusto on meidän etumme. EU tarvitseekin vahvan kumppanuuspolitiikan.

Nyt edessä on matka Norjan Tromssaan, jossa pidetään Arktisen neuvoston ministerikokous. Käsittelen arktisia asioita tarkemmin huomenna ja ylihuomenna. Arktinen on cool, kirjaimellisesti.

Comment

required