Vierailin tänään Pietarissa Pohjoisen ulottuvuuden ulkoministerikokouksessa. Venäjän kakkospääkaupunki on minulle erittäin mieluinen kohde. Olen Pietari-fani – kaupunki on yksi Euroopan kauneimpia.
Aloitin päivän käymällä Pietarin valtionyliopiston Graduate School of Management-tiedekunnassa. Se on yksi Venäjän ehdottomista huippu-opinahjoista. Professori Valery Katkalon vetämällä koululla on tiivistä yhteistyötä myös Lappeenrannan teknisen yliopiston ja Helsingin kauppakorkeakoulun kanssa.
Puhuin myös tiedekunnan opiskelijoille. Totesin finanssikriisin olevan uusin murros kv-politiikassa. Se vaikuttaa paradoksaalisesti osin vastakkaiseen suuntaan kuin Georgian kriisi. Toiseksi painotin kv-järjestelmän liikkuvan monen kilpailevan voimakeskuksen suuntaan. Samalla systeemi kohtaa muutoshaasteen. Kolmanneksi korostin EU:n ja Venäjän kumppanuuden välttämättömyyttä. Vastalahjana sain opiskelijoilta hyviä kysymyksiä ja teräviä pointteja.
Ministeri viisumivirkailijana. Työhönopastajana konsuli Pauli Kivinen.
Toisena vierailukohteena oli Suomen pääkonsulaatti, joka on 176 työntekijällään Suomen suurin ulkomaanedustusto. Se on myös yksi tärkeimpiä. Pääkonsulaatin vastuulla on intressiemme ajaminen Pietarin alueella. Minua ilahdutti henkilöstömme reipas ja nuorekas asenne. Hyvässä työilmapiirissä tehdään myös hyvää työtä.
Pääkonsulaatin viisumiosasto on keskeinen Suomi-kuvan luoja Venäjällä. Se on venäläisen ensikontakti Suomeen. Viisuminmyönnössä olemme EU-maiden ykkönen, tänä vuonna pelkästään Pietarissa ylitetään 500 000 viisumin määrä! Viisumivirkailijamme tekevätkin hyvin tärkeää työtä. Kävin itsekin tutustumassa kädestä pitäen viisumityöhön. Näkemäni ja asiakaspalautteen perusteella en voi muuta kuin olla ylpeä jengistämme. Jatkakaa samaan malliin!
Minulla oli hieno erillistapaaminen myös Pietarin kuvernöörin Valentina Matvijenkon kanssa. Jos Pietari on Suomelle tärkeä, pätee sama toisinkin päin. Matvijenko kertoi Pietarin ja Suomen välisen kaupan kasvaneen alkuvuoden aikana peräti 82 %. Matvijenkon ote on dynaaminen ja kunnianhimoinen. Hänen tavoitteenaan on kehittää Pietaria modernina pilottialueena, joka vie EU:n ja Venäjän yhteistyötä eteenpäin. Matvijenkokin muisti kehua Suomen pääkonsulaatin aktiivisuutta ja tehokkuutta.
Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenkon kanssa
Pohjoisen ulottuvuuden ministerikokous pidettiin upeassa Jusupovin palatsissa. Osallistuminen oli aiempaa vilkkaampaa, mikä kertoo uudistetun PU:n vahvistumisesta. Painotin puheenvuorossani konkreettisten tavoitteiden ja hankkeiden merkitystä. Ilman niitä PU alkaa taantua. Tein myös ehdotuksia: 1) Itämeren merkittävä ravinnekuormittaja Valko-Venäjä voitaisiin ottaa jollain tavoin mukaan ympäristökumppanuuteen, 2) PU-instituutin perustamisessa olisi hyvä edetä ja 3) EU:n rajayhteistyöprojektien eteneminen edellyttää Venäjän nopeaa hyväksyntää rahoitusasiakirjoille. Pointit saivat myönteistä vastakaikua.
Kokoustauon huipentuma oli ulkoministeri Lavrovin spontaanisti vetämä museokierros Jusupovin palatsissa. Siellä me viisi ulkoministeriä kuuntelimme museonjohtajan tarinan Rasputinin murhasta. Rasputin oli sitkeä kaveri. Myrkyt eivät tehonneet, ja luoditkin vain osittain. Viimeinen sinetti oli Neva-joki. Kierroksen lopuksi kohotettiin vielä maljat Lavrovin johdolla.
Matkalla lentokentälle tutustuin vielä Bertil Ekengrenin EKE-yhtiön rakennusprojektiin lentoaseman kupeessa.
Pietarissa Suomea kohdellaan ”suurvaltana”. Kaiken kaikkiaan hieno päivä!