Tällä viikolla EU:n perustuslain ympärillä tapahtuu paljon.
 
Tänään Brysselissä alkoi kansallisten parlamentaarikkojen ja meppien yhteiskokous EU:n tulevaisuudesta.
 
Huomenna, Eurooppa-päivänä, Virosta tulee viidestoista jäsenmaa, joka on ratifioinut perustuslain. Keskiviikkona komissio julkaisee visionsa unionin tulevaisuudesta.
 
Torstaina Saksan liittokansleri, Angela Merkel, pitää kuuleman mukaan puheen unionin tulevaisuudesta. Perjantaina Suomen eduskunta hyväksynee perustuslain ratifiointia puoltavan mietinnön.
 
Parlamenttien välinen kokous alkoi parilla juhlapuheella. Niiden jälkeen hajaannuimme työryhmiin. Osallistuin työryhmään, jossa käsiteltiin EU:n ulkopolitiikkaa ja rajoja. Muissa ryhmissä käsitellään mm. terrorismin vastaista taistelua, EU:n rahoitusjärjestelmää ja globalisaatiota.
 
Keskustelu työryhmässämme aaltoili laidasta laitaan. Välillä keskityttiin asiaan, välillä mentiin sen vierestä. Kuuleman mukaan paras keskustelu käytiin rahoitustyöryhmässä.
 
Tulevaisuusfoorumin logo.
 
Omassa puheenvuorossani nostin esille kolme pointtia:
 
1. Perustuslaki antaa paljon vastauksia unionin ulkopoliittisiin ongelmin. Sen myötä unioni saisi yhteisen puolustuksen, turvatakeet, presidentin, ulkominsterin, diplomaattikunnan ja oikeushenkilöllisyyden.
 
2. Laajentuminen on EU:n onnistuneinta ulkopolitiikkaa. Mieleen ei tule yhtään laajentumista, josta olisi ollut enemmän haittaa kun hyötyä. Ei olisi pahitteeksi jos poliittisilla päättäjillä olisi hiukan enemmän selkärankaa seistä päätöstensä takana, eli tässä tapauksessa puolustaa laajentumisia.
 
3. EU:n rajat on jo määritelty sopimuksissa: jokainen eurooppalainen maa, joka täyttää kriteerit, voi liittyä unioniin. Samalla unionin pitää olla valmis ottamaan uusia jäseniä. EU:n rajat perustuvat arvoihin ja maantieteeseen.
 
Kaikein kaikkiaan jäi kuva, että laajentumisella oli enemmän kavereita kuin vastustajia. Tämäntyyppisten kokousten parasta antia on, että tapaa parlamentaarikkoja kaikista EU-maista, myös niistä, jotka kolkuttelevat jäsenyysovia.
 
Juuri nyt näyttää siltä, että Suomi järjestää samantyyppisen kokouksen 4-5.12. Tässä muodossa jatketaan vielä huomenna.

 

 Kokouksen alkuhässäkkää.

 

Jari Vilén ja Elmar Brok johtajvat puhetta EU:n rajoista.

Comment

required