Tuntuu siltä, että parlamentin käytävillä leijuu vielä ”keltainen viikko”. Porukkaa on harvinaisen vähän, vaikka ”ryhmäviikko” on käynnissä.
Meikäläisellä oli päivä täynnä perustuslakia ja Pohjoista ulottuvuutta.
 
Kävin läpi Duffin ja Vogenhuberin raporttia perustuslaista yhdessä kollegani Inigo Mendez de Vigon kanssa. Olen ryhmämme ”varjoraportööri”, eli vastaan kannanmuodostuksesta. Olin laatinut luettelon muutosehdotuksia yhdessä avustajani Lauri Tieralan kanssa. Inigo piti muutoksista. Pistin ne muille ryhmän jäsenille.
 
Juttelin muutoksista myös sosialistiryhmän ”varjoraportöörin” Carlos Carnero Gonzalesin kanssa. Olemme olleet hänen kanssaan samoilla linjoilla alusta asti. Näissä perustuslakikiysymyksissä jakolinja ei ole oikeisto-vasemmisto. Vastakkainasettelu on pikemmin niiden välillä, jotka kannattavat perustuslakia ja niiden, jotka vastustavat.
 
Loppuiltapäivästä kävin vielä Andrew Duffin uuden perustuslakikirjan julkistamistilaisuudessa. Kirja muutti vähän muotoaan Ranskan ja Hollannin kielteisten kansanäänestysten jälkeen…
 
Andrew Duff jakelee nimikirjoituksia uuteen kirjaansa. 

 

Pohjoista ulottuvuutta käsiteltiin tänään meidän ulkosuhdetyöryhmässämme. Aiheesta annetaan päätöslauselma ensi viikon täysistunnossa. Meikäläisen tehtävänä on neuvotella ryhmämme puolesta muiden poliittisten ryhmien kanssa.

Laadimme Lauri Tieralan ja Kai Mykkäsen kanssa päätöslauselmaluonnoksen. Olimme aiheesta yhteydessä myös ulkoministeriöön. Aihe on ajankohtainen, sillä Pohjoisen ulottuvuuden jatkoakäsitellään ministerikokouksessa 21.11.

Ulkosuhdetyöryhmän puheenjohtaja kehui päätöslauselmaluonnoksen tekstiä. Hän piti sitä malliesimerkkinä lyhyestä ja ytimekkäästä lausunnosta. Tästä saan kiittää Lauria ja Kaita.

Esityksemme keskeiset kohdat ovat:

1. Pohjoiselle ulottuvuudelle lisää vauhtia Itävallan ja Suomen puheenjohtajuuskaudella.

2. Itämeristrategiaa kehitettävä osana Pohjoista ulottuvuutta.

3. Pohjoista ulottuvuutta vahvistettava varsinkin logistiikan ja liikenteen alalla.

4. Pohjoisen ulottuvuuden tueksi perustettava parlamentaarinen foorumi.

Nyt on jotenkin sellainen tunne, että Pohjoinen ulottuvuus on taas lähdössä liikkelle. Nähdään, että Itämeristrategia ei ole ristiriidassa Pohjoisen ulottuvuuden kanssa. Päinvastoin. Ryhmien välille on löytynyt yhteinen sävel. Toivottavasti hommat etenevät myös käytännössä

Comment

required