Karkki on tyynyltä syöty. Hotellihuoneen hiljaisuus. Rauha. Tänään kalenterissa oli 17 merkintää. Päivä alkoi perinteisellä Olli Rehn-aamiaisella ja loppui MTK:n tarjoamaan illalliseen. Virtaa riitti kello 17.00 saakka. Sitten iski turnausväsymys.

Päivä oli historiallinen Euroopan parlamentille. Perustuslakimietintö hyväksyttiin murskaavan ylivoimaisesti: 500 puolesta, 137 vastaan ja 40 tyhjää. Eli lähes 75 prosenttia parlamentista kannattaa uutta perustuslakia. Hyvä signaali jäsenmaille, vaikka parlamentilla ei ole valtaa asiasta päättää.

Vastaan äänestivät lähinnä äärivasemmisto ja äärioikeisto. Muitakin vastustajia toki löytyi. Puolalaiset ja brittiläiset nationalistit, sekä meidän ryhmän brittiläiset Toryt mekastivat kuin jalkapallohuligaanit. Puolalaiset lauloivat ”internationaalia”. Mautonta käyttäytymistä ylipäätään.

Itse jouduin kaiken keskelle lähinnä sukunimeni ja huonon tuurin takia. Takanani istuvat puolalaiset nationalistit. Samalta riviltä, noin kymmenen paikkaa oikelta, löytyy Mussolinin tyttärentytär ja ranskalainen äärinationalisti Jean-Mari Le Penn. Muutaman metrin päässä ovat muut nationalistit, ml. brittien itsenäisyyspuolue ja tunnettu euroskeptikko Jens-Peter Bonde.

Suoraan edessäni Tory-puolueen delegaation puheenjohtaja. Oikealla puolellani istuu EU-skeptisen ODS-puoleen Ivo Strejk ja hänen vierellään skotlantilainen konservatiivi Struan Stevenson. Vasemmalla puolellani on David Sundberg ja hänen vierellään Charles Tannock, molemmat EU-vastustajia.

Siinä oli sitten kiva istuskella, kun äänestystulos vahvistui. Kaiken maailman EI-kylttejä ja kansallisia lippuja heilui ympärilläni. Siinä minä sitten seisoin yksin ja heiluttelin noin 20cm kokoista EU-lippua. Monet ryhmän jäsenet bongasivat minut kaaoksen keskeltä ja kannustivat meikäläistä. Pitää varmaan pyytää paikansiirtoa…

Comment

required