Parlamentin käytävillä on yllättävän hiljaista, vaikka varsinaiset lomat alkavat vasta heinäkuun loppupuolella. Elokuu on tunnetusti Keski-Euroopan lomakuukausi. Ehkä rauhallisuus johtuu ryhmäviikosta.
Ensi viikolla on taas täysi hulina päällä Strasbourgissa. Viimeinen rutistus ennen lomia. Tuntuu jotenkin siltä, että kaikki lainsäädäntöasiat ovat vähän jäissä epäonnistuneen huippukokouksen takia. Kesäloma taitaa tulla ”kreivin aikaan” myös EU:n lainsäätäjille.
Eilen illalla osallistuin poliittisen ryhmämme EIN (European Ideas Network) -aivoriiheen perustuslain tulevaisuudesta. Olin yksi viidestä alustajasta. Iñigo Méndez de Vigo johti puhetta. Yksi alustajista oli Oxfordin professori Larry Siedentop, joka on kirjoittanut mm. Euroopan perustuslakiprosessia kuvaavan kirjan Democracy in Europe.
Omassa puheenvuorossani nostin esille kolme näkökulmaa. Ensiksi korostin, että perustuslakiprosessin on jatkuttava, vaikka ratifioinnit pistetäänkin jäihin monessa maassa. Perustuslain hyväksyminen ei ole helppoa. Se vie aikansa.
Toiseksi kartoitin viisi eri tapaa valmistella muutoksia perustuslakiin: ”viisasten ryhmä” (tapa jolla valmisteltiin Yhtenäisasiakirja), Reflektioryhmä (tapa, jolla valmisteltiin Amsterdamin sopimus), puheenjohtajamaan raportti (tapa, jolla valmisteltiin Nizzan sopimus), konventti (tapa, jolla valmisteltiin perustuslaki) tai jonkinlainen uusi, vaaleilla valittu konventti. Peräänkuulutin yleiseurooppalaista kansanäänestystä perustuslaista, kunhan uudistettu teksti on valmis.
Kolmanneksi kävin läpi muutosten aikataulua. Korostin, että tuumaustauon pitää olla aktiivinen. Oma veikkaukseni on, että muutettu perustuslaki voi astua voimaan aikaisintaan vuonna 2008.
Keskustelussa ei päästy varsinaisiin johtopäätöksin, mikä ei ollutkaan aivoriihen tarkoitus. Monet peräänkuuluttivat avointa keskustelua identiteetistä, johtajuudesta ja EU:n rajoista. Yleisesti veikattiin, että mitään ei tapahdu ennen kuin Saksan, Britannian ja Ranskan johtajat vaihtuvat, eli aikaisintaan 2007.