Parlamentissa on menossa minitäysistuntoviikko. Omalta osaltani vilskettä on pitänyt varainvalvonnassa ja perustuslakivaliokunnassa.

Varainvalvontavaliokunnassa olemme tentanneet komissaareja. Jokaisella komissaarilla on vastuu oman sektorinsa budjetista. Ryhmämme varjoraportöörinä otin vetovastuun kysymyksistä.

Eilen grillasimme esimerkiksi Olli Rehniä laajentumisen varainhoidosta. Plussa tuli kirjaan. Tilintarkastustuomioistuin kehuu, että varainhoitoa on parannettu nimenomaan laajentumisessa ja maataloudessa.

Viikon mielenkiintoisin aihe, Suomessa ja Brysselissä, on EU:n perustuslaki. Enkä nyt viittaa Suomessa viime päivinä käytyyn vilkkaaseen keskusteluun kriisinhallintalain tulkinnoista.

Perustuslakipalaveri Andrew Duffin toimistossa. Taustalla Ranskan perustuslakikampanjan OUI-juliste. En tiedä auttoiko kompromissin rakentamisessa.

Eduskunnassa käsiteltiin tänään valtioneuvoston selontekoa EU:n perustuslaista. 130-sivuinen selonteko on mielenkiintoinen, varsinkin meille ”instituutionörteille”. Sopimusta kuvaavat osiot ovat perustavaraa.

Selonteon suurin ongelma on, että siitä puuttuu jälleen kerran visio. Sitä kyllä yritetään hahmottaa asiakirjan alussa, mutta käteen jää vain virallista liturgiaa. Hallitus heittää pallon eduskunnalle ja muille jäsenmaille.

Janne Vapaavuori piti Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa. Hän kiteytti nykyisen EU-linjan hyvin:

”Vanhasen hallituksen virallinen liturgia perustuu siihen, ettei EU-politiikkamme peruslinja ole muuttunut. Asennetasolla muutos on kuitenkin ilmeinen. Sen seurauksena asemamme ei ole enää ole entinen. Suomi on kutistunut kokoaan selvästi merkittävämmästä tekijästä kokoonsa, vai pitäisikö sanoa’tasavallan mittaiseksi’. Nykyhallitus ei paina kaasua eikä jarrua. Jalka lepää laiskana kytkimellä. Suomi antaa nyt muiden tehdä päätökset puolestamme. Suomella on ’valmiutta’ mutta ei määrätietoista omaa tahtoa”.

Näin se vain on, valitettavasti. Yhtäkaikki on hyvä, että perustuslaista edes keskustellaan.

Euroopan parlamentissa viimeistelemme myös raporttia EU:n perustuslaista. Suurin osa päivästä meni sukkulointiin neuvotellessa muutosesityksistä. Olen EPP-ryhmän osalta vastuussa tästä raportista. Löysimme kompromissin sävelen sosialistien kanssa. Huomenna ovat vuorossa vihreät ja liberaalit.

Illalla kiiruhdin vielä European Voicen gaalaillalliselle. Harvoin tulee pistettyä juhlapukua päälle kahta kertaa viikon aikana.

Comment

required