Odotin päivältä paljon. Petyin. Luulin saavani selkeän viestin siitä, miten Itävalta aikoo elvyttää perustuslain. En saanut.
Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik kertoi puheenjohtajamaan suunnitelmista perustuslakivaliokunnassa. Esille ei tullut mitään uutta.
Omassa puheenvuorossani nostin esille kolme keskeistä päivämäärää:
1. Kesäkuu 2006, jolloin Itävallan pitäisi ehdottaa, miten perustuslakia viedään eteenpäin.
2. Kesäkuu 2007, jolloin Ranskan ja Hollannin vaalit on pidetty. Tuolloin tiedetään tarkemmin, onko nykyinen sopimus vielä elossa vai lähdetäänkö muokkaamaan uutta.
3. Kesäkuu 2009, jolloin tavoitteena on saattaa uusi tai nykyinen perustuslaki voimaan.
Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik ja hänen apurinsa Elisabeth Tichy.
Tivasin Plassnikilta Itävallan tarkempia suunnitelmia. Niitä en valitettavasti saanut. Koko keskustelu jäi perin yleiselle tasolle.
Taidan soittaa huomenna parille itävaltalaiselle virkamiehelle, jotka varmaankin tietävät missä mennään. Ystäväni ja vanha työkumppani Alexander Schallenberg on nykyään Plassnikin tiedottaja. Yllä kuvassa näkyvä Elisabeth on myös tuttu ajoiltani Suomen EU-edustustossa.
Oli muutenkin hauska katsella ympärilleen perustuslakivaliokunnassa. Paikalla oli varmaan noin 20 tuttua virkamiesajoilta. Kerran ”instituutionörtti”, aina ”instituutionörtti”.
Parlamentti on kuin pieni kylä. Kuvassa parturi-kampaamo.
Perustuslakivaliokunta lähettää valtuuskunnan Suomeen tapaamaan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan edustajia. Matkaa on suunniteltu maaliskuun alkuun (7-8.3).
Eilisessä koordinaattoreiden kokouksessa päätimme kokoonpanosta. Suomeen on tulossa ”raskaan sarjan” perustuslakimeppejä: Inigo Mendez de Vigo, Alain Lamassoure (Ranskan entinen Eurooppaministeri), Richard Corbett, Carlos Carnero, Andrew Duff, Jo Leinen (perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja) ja legendaarinen EU-vastustaja Jens-Peter Bonde.
Delegaation kokoonpano on osoitus siitä, että eduskunnan perustuslakikantaa pidetään tärkeänä. Kaikki, paitsi Bonde, toivovat, että Suomi ratifioisi sopimuksen ennen puheenjohtajuuskautta.