Pari päivää ”kaapista tulon” jälkeistä elämää takana. Mahtava fiilis! Olen niin liekeissä, että pitää kaivaa kohta vaahtosammutin esiin. Tiimiin liittyi viikonlopun aikana jo 558 ihmistä. Olen todella kiitollinen! Mukaan pääsee täältä.

Totesin perjantaina käyttäväni sananvapauttani hieman aiempaa vapaammin kevään aikana. Blogi on siinä yksi keskeinen väline. Toivon voivani tehdä tämän positiivisella tavalla.

Mainitsin perjantaina myös, että Perussuomalaisten eurovaaliasetelmat ovat mielenkiintoiset: näyttää siltä, että heidän europarlamenttiryhmänsä on katoamassa alta. Asia on minusta huomionarvoinen – niin paljon ”EU-kriittisten” vaalivoittoa on Suomessakin povattu.

Timo Soini kertoi myöhemmin medialle käyneensä viime viikolla Strasbourgissa neuvottelemassa Perussuomalaisten ryhmästä. Ei savua ilman tulta. Soini ei halunnut kertoa yksityiskohtia ennen vaaleja. Minusta tämä on äänestäjien kuluttajansuojan kannalta ongelmallista. Mitä salattavaa siinä on, keiden kanssa Perussuomalaiset aikoo liittoutua Euroopan parlamentissa?

Eurovaalit ovat henkilövaalit ja käydään kansallisten puolueiden tunnusten alla. Kuitenkin sillä, mihin ryhmään europarlamentissa kuuluu, on suuri merkitys. Parlamenttiryhmät jakavat kokonsa suhteessa lainsäädäntövastuut (mietinnöt) ja puheajan. Suuren ryhmän puolesta neuvottelevalla mepillä on vaikutusvaltaa hurjasti enemmän kuin pientä porukkaa edustavalla.

Parlamentin suurimmilla ryhmillä, keskustaoikeiston EPP:llä, johon me kokoomuslaiset kuulumme, ja sosialistien S&D:llä, jossa ovat Suomen demarit, on vielä kokoaankin enemmän vaikutusvaltaa meppien äänestyskäyttäytymistä tutkivan Votewatch-sivuston mukaan. EU-kriittiset ryhmät oikealla ja vasemmalla vaikuttavat puolestaan EU-lainsäädäntöön pienehköä kokoaankin vähemmän johtuen keskinäisestä eripurasta.

Perussuomalaiset kuuluvat parlamentissa EFD-ryhmään, jonka kantavat voimat ovat eroa EU:sta ajava Iso-Britannian itsenäisyyspuolue (UKIP) ja Italian Pohjoisen liitto (Lega Nord), jonka johtaja Matteo Salvini on kuvannut euroa rikokseksi ihmiskuntaa vastaan. Yhtäaikaa Soinin kanssa Strasbourgissa viime viikolla ollut Salvini kertoi yhteistyöstä Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Penin kanssa. Vaalivoittoa Ranskassa hamuava Le Pen on puolestaan ilmoittanut kokoavansa ryhmän tulevaan europarlamenttiin yhdessä islamin vihaajana profiloituneen Geert Wildersin johtaman Hollannin Vapauspuolueen kanssa.

EFD-ryhmässä on tällä hetkellä 31 meppiä 12 eri maasta. Euroopan parlamentin sääntöjen mukaan parlamenttiryhmän perustamiseen tarvitaan vähintään 25 meppiä 7:stä eri maasta. Jos Lega Nordin mepit (tällä hetkellä 7) siirtyvät äärioikeiston ryhmään, eivät sääntöjen vaatimukset enää täyty. Eri eurooppalaisten mielipidemittausten mukaan EFD-ryhmään tulisi eurovaalien jälkeen vain 22?27 meppiä. Tällöin Perussuomalaiset ja UKIP jäisivät ilman omaa ryhmää, elleivät ne mene mukaan äärioikeiston uuteen ryhmään.

Perussuomalaisten Sampo Terho on elätellyt toivetta EFD:n liittoutumista pääasiassa brittikonservatiiveista, puolalaisista ja tsekeistä koostuvan konservatiiviryhmä ECR:n kanssa. Tämä voi osoittautua vaikeaksi, sillä UKIP ja brittikonservatiivit ovat toistensa verivihollisia Iso-Britanniassa. Myös puolueiden EU-politiikan tavoitteet ovat erilaiset: UKIP ajaa Iso-Britannian eroa EU:sta, kun taas konservatiivijohtaja Cameronin tavoite on uudistaa unionia ja pysyä sen jäsenenä.

Parlamenttiryhmien rakenteessa tapahtuu usein muutoksia eurovaalien yhteydessä. Perussuomalaisten osalta vaihtoehtoja on kuitenkin varsin rajallinen määrä. On täysin mahdollista, että Perussuomalaisten valinnanmahdollisuus seuraavassa Euroopan parlamentissa rajoittuu istumiseen sitoutumattomana tai liittymiseen uuteen äärioikeiston ryhmään. On hyvä, että he pyrkivät nyt rakentamaan kolmatta vaihtoehtoa. Avoimuus olisi kuitenkin hyväksi. Olisi kiinnostavaa kuulla Timo Soinilta, missä porukassa Perussuomalaiset aikovat tehdä työtä seuraavassa europarlamentissa. Muuten Perussuomalaisten äänestäjä pidetään pimennossa.

Comment

required