Financial Timesissa on tänään ensimmäinen juttu Suomen vaaleista. Juttu on sinänsä ihan hyvä. Siinä todetaan, että pääministeri Vanhasen tavoitteena on laskea veroja, nostaa menoja ja vähentää velkaa.

Artikkelista huomaa myös, että asiat voi esittää monella eri tavalla. Financial Times käyttää Helsingin Sanomien eilistä gallupia (kesk 23,3, sdp 23,5, ja kok 21,1) ja toteaa, että ”All three parties were virtually running neck and neck…”, eli kolme suurinta puoluetta ovat käytännössä tasoissa.

Helsingin Sanomat taas julkaisi saman uutisen toteamalla, että ”SDP ja Keskusta etenevät tasoissa kohti eduskuntavaaleja”. Tähän lisättiin vielä, että ”Kokoomuksen kannatus näyttää olevan laskussa (…) Kokoomuksen kannatus on laskenut tasaisesti viime kesästä lähtien”.

Hesarin uutisointi perustuu toki faktaan, mutta on siinä havaittavissa ehkä asenteellisuuttakin. Kokoomuksen kannatus on laskenut kesästä lähtien 0,5 prosenttia. SDP:n kannatus on laskenut samalla ajanjaksolla 0,7 prosenttia. Demareiden laskua ei nosteta erityisesti esille jutussa.

Olisiko ehkä mielekkäämpää verrata lukuja edellisiin vaaleihin ja vetää sen pohjalta otsikot? Edellisissä vaaleissa Keskusta sai 24,7 prosenttia äänistä, SDP 24,5 ja Kokoomus 18,5. Kokoomus on siis vahvassa nousussa kun taas Keskusta ja SDP ovat laskussa.

Samoista faktoista saa siis väännettyä monta erilaista viestiä. Objektiivista totuutta ei taida olla olemassa…ainakaan gallupien tulkinnassa.

Financial Timesin jutusta huomaa myös, että suomalaiset nimet eivät ole helppoja kirjoittaa. Entisestä ministeristä, suurlähettiläästä ja Kokoomuksen puheenjohtajasta on tullut Perrti Salonainen. Näin siinä välillä käy…

Sinänsä hyvä, että kansainvälisessä mediassa käsitellään myös muitakin kuin suurten maiden vaaleja.

%video%

Puhumassa tänään EU:n tulevaisuudesta parille sadalle ranskalaiselle MBA opiskelijalle.

PS. Käy katsomassa myös kuva ja EU-webTV perjantain rajavierailusta.

Comment

required