Ryhmäviikot ovat yleensä rauhallisia. Tämä päivä oli kuitenkin poikkeus. Aamulla oli työryhmäkokous, eli meidän puolueryhmämme sisäinen kokous, jossa vedetään poliittiset linjat täysistuntoviikolle. Esittelin raporttini muiden instituutioiden vastuuvapaudesta. Homma on sen verran paketissa, että siitä ei syntynyt keskustelua.

Keskustelimme kuitenkin Euroopan parlamentin vastuuvapaudesta. Raportissa on nimittäin kohta, jossa viitataan Euroopan parlamentin paikkakuntaan. Nykyäänhän parlamentti asustelee Brysselissä, Luxemburgissa (muutamat hallinnolliset asiat) ja Strasbourgissa. Ranskalaiset mepit pelkäävät kansanäänestyksen tulosta ja halusivat poistaa kaikki viittaukset siihen, että parlamentin toiminta keskitettäisiin Brysseliin.

Ymmärrän heidän kansanäänestysnäkökulmansa, mutta vastustin tekstin vesittämistä. Muutama muu meppi tuli tueksi ja löysimme sopivan kompromissin, jossa mainitaan, että parlamentin edestakainen veivaaminen Brysselin ja Strasbourgin välillä maksaa yli 200 miljoonaa euroa vuodessa. Ville Itälä veti puhetta erinomaisesti.

Työryhmän kokouksen jälkeen pidimme kokoomusmeppien oman palaverin. Kävimme läpi mm. Itämeri-aloitettamme, presidentinvaalikampanjaa ja EU:n rahoituskehyksiä. Ryhmän henki on erinomainen ja se heijastuu myös aloitteellisuudessa. Aiomme yhdessä panostaa Saulin kampanjaan varsinkin syksyn meppikiertueilla.

Lounassämpylän jälkeen kävimme Laurin ja Patrician (sisämarkkinavaliokunnan virkamies) kanssa läpi muutosehdotuksia vitamiini- ja terveysväittämälausuntoihini. Vitamiineihin on tullut 41 muutosehdotusta. Terveysväittämiin peräti 150. Siinä oli sitten perkaamista. Jatkamme ensi viikolla. Lohduttauduin sillä, että ympäristövaliokunnassa terveysväittämiä käsittelevään mietintöön oli tulllut yli 300 muutosehdotusta.

Iltapäivällä palaveerasin vielä muutaman vanhan kollegan kanssa unionin tulevasta ulkoministeriöstä. Valmistelut etenevät. Seuraavaksi odotellaan väliaikaraporttia kesäkuun huippariin. Sitä valmistellaan ensin EU-suurlähettiläiden parissa. Sen jälkeen se siirretään ulkoministereille ja lopuksi huippariin. Kyseessä on kova institutionaalinen valtataistelu. Välillä tuntuu vaan siltä, että kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia.

Comment

required