Istun aamukoneessa matkalla Pariisista Helsinkiin. Yöunet jäivät tällä kertaa vähiin. Eilinen ulkoministeri-illallinen loppui vähän ennen keskiyötä. Aamukone lähti kello 7.40.

Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner järjestää kolme epävirallista ulkoministeri-illallista Pariisissa. Tämä oli niistä toinen. Tällä kertaa paikalla olivat Luxemburgin, Belgian, Itävallan, Latvian, Tsekin, Maltan, Kreikan ja Ruotsin kollegat. Illalliselle osallistui myös Ranska Eurooppa-ministeri Jean-Pierre Joyuet.

Tavoitteena on käydä vapaamuotoista keskustelua Ranskan puheenjohtajuuskaudesta, joka alkaa 1. heinäkuuta. Ranskalla on neljä pääteemaa:

1. energia ja ilmastonmuutos,

2. ulko-, turvallisuus ja puolustuspolitiikka,

3. oikeus- ja sisäasiat,

4. Lissabonin sopimuksen toimeenpano.

Eilen keskityimme pitkälti tuohon neljänteen teemaan ja varsinkin rakenteilla olevaan ulkosuhdehallintoon. Kuten olen blogissakin useaan otteeseen todennut, uusi EU-diplomaattikunta tulee olemaan iso juttu.

Nämä epäviralliset illalliset ovat erittäin hyödyllisiä. Eikä vähintään siksi, että niissä on leppoisa fiilis. Välillä puhutaan asiaa ja välillä asian vierestä. Eivät ne oikeastaan pahemmin poikkea perinteisistä kaveri-illallisista.Illallisen isännän kanssa

Ennen illallista tapasin Bernard Kouchnerin kahdenvälisesti. Keskustelimme muun muassa Myanmarin/Burman tilanteesta, joka on katastrofaalinen.

Eilisessä ylimääräisessä ministerineuvoston kokouksessa Brysselissä saatiin kyllä aikaan ihan hyvä ja jämäkkä lausunto, mutta ei päästy yhteisymmärrykseen niin sanotusta ”responsibility to protect”-periaatteesta. Tuo ”R2P” on sitä, että kansainvälisellä yhteisöllä on velvollisuus auttaa silloinkin kun kyseessä olevaa maa ei apua halua. Myanmar/Burman tapauksessa kyseessä olisi lähinnä aputarvikkeiden pudottaminen lentokoneesta. Siinäkin on puolensa ja puolensa.

Tapaamisen hauskin episodi oli kun Kouchner soitti vaimolleen, Christine Ockrentille ja ojensi Nokiansa minulle. Olen nimittäin ollut pariin otteeseen Christinen huippusuositussa keskusteluohjelmassa nimeltä France Europe Express. Hän oli kovin iloinen ulkoministerinimityksestäni.

Muutamat kollegat suuntasivat aamulla Limaan EU:n ja Latinalaisen-Amerikan huippukokoukseen. Itse jätän kokouksen väliin. Meiltä siellä ovat pääministeri Matti Vanhanen ja Eurooppa-ministeri Astrid Thors.

Aamutuimaan ehdin vielä kahvitella Carl Bildtin kanssa lentokentällä. Vaihdoimme ajatuksia muun muassa bloggaamisesta. Carlhan kirjoittaa monta kertaa päivässä.

Mitä olet muuten mieltä bloggaustahdista? Pitäisikö minunkin kirjoitaa ikäänkuin liukuhihnalta vai toimiiko nykyinen rytmitys (kerran päivässä) hyvin?

Laskeudun Helsinkiin kello 11.30. Päivän ohjelmaan kuuluu ETYJ-viikkopalaveri, YK-briiffi ja lehtihaastattelu. Illalla isännöin ulkoasianvaliokuntaa Königstedtissä. Ennen sitä pitäisi ehtiä lenkille.

Comment

required