Mepin työhön voi hyvin soveltaa englanninkielistä sanontaa ”Jack of all trades, master of none”. Välillä pöydällä on niin paljon asioita, että mihinkään ei ehdi paneutua oikein kunnolla. Tänään päivä oli täynnä talousarviota, Turkkia ja kemikaalidirektiiviä.

Talousarviovaliokunnassa tentattiin komissaari Siim Kallasta. Paikalla oli myös tilintarkastustuomioistuin. Aiheena ikuisuuskysymys, eli komission tilintarkastus. Joka vuosi keskustellaan siitä, voiko tilintarkastustuomioistuin antaa puhtaita papereita komission varainkäytölle vai ei. Vastaus on aina sama: ”Juu, kyllä homma ton hyvin hoidettu, mutta emme voi antaa vastuuvapautta, koska joku promille on mahdollisesti huonosti hoidettu”. Näin on edetty 11 vuotta. Tämä vuosi ei tule olemaan mikään poikkeus.

Tänään kyseessä oli vain alustava keskustelu. Tilintarkastustuomioistuin julkistaa raporttinsa vasta marraskuussa. Sen jälkeen alkaa varsinainen tenttaus.

Ennen lounasta Olli Rehn oli ulkoasiainvaliokunnan kuultavana Turkin jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta. Asetelma ei ole muuttunut. Komissio ja Olli Rehn kehottavat jäsenmaita pitämään kiinni jo sovituista lupauksista. Jäsenyysneuvottelut aloitetaan 3. lokakuuta. Prosessi on päämäärää tärkeämpi. Jäsenyysporkkana johtaa muutokseen.

Valiokunnan keskustelussa oli myös havaittavissa perinteinen kahtiajako Turkin jäsenyyden kannattajien ja vastustajien välillä. Kannattajat korostivat jo sovittuja päätöksiä. Vastustajat vaativat lisäkriteerejä. Viime viikkoina yhtenä vaatimuksena on esitetty, että Turkki sitoutuu hyväksymään Kyproksen yhtenäisenä valtiona. Asiasta on neuvoteltu jo vuosikausia YK:n johdolla. Vaatimus on sinänsä oikea. Eihän EU:hun voi tulla maata, joka ei tunnusta toisen EU-maan olemassaoloa.

Oma veikkaukseni on, että unionin jäsenmailta tulee lähipäivinä yhteinen julistus, jossa Turkilta vaaditaan Kyproksen tunnustamista ennen EU-täysjäsenyyttä. Tämä viime metrien soppa syntyi kyllä ihan Turkin omasta keitosta. He julkaisivat vähän aikaa sitten julistuksen, jossa todettiin, että neuvottelujen aloittaminen ei tarkoita Kyproksen tunnustamista. Ei olisi kannattanut.

Iltapäivällä sisämarkkinavaliokunnassa oli tärkeä äänestys kemikaalidirektiivistä. Valiokunta antaa asiasta sinänsä vain lausunnon, koska vetovastuu on ympäristövaliokunnalla. Meidän kannalla on kuitenkin merkitystä, koska se antaa osviittaa ryhmien käyttäytymiselle ympäristövaliokunnassa.

Menossa kemikaalidirektiivin äänestys sisämarkkinavaliokunnassa. Nimikylttini on vihreä, koska olen varajäsen. Varsinaisilla jäsenillä on valkoinen nimikyltti.

Kaikkien yllätykseksi pöytään läntättiin kompromissiehdotus. Konservatiiviryhmän Helmut Nassauer ja sosialistiryhmän Béatrice Patrie löysivät toisensa. Kompromissia on haettu muiden ryhmien kanssa yötä päivää viimeisten vuorokausien aikana. Tavoitteena on ollut sovittaa yhteen niin työntekijöiden, kuluttajien kuin kemianteollisuudenkin intressit. Maanantai-iltana kompromissi saatiin puristettua valmiiksi. Se koostuu kolmesta osasta:

1. Rekisteröitävien aineiden priorisointi tulee perustumaan aineen oletettuun haittariskiin. Komissio ja Suomi ovat ajaneet määrään perustuvaa priorisointia, joka olisi kyllä ollut minustakn ehkä sittenkinviisaampi vaihtoehto. Saa nähdä, miten tämä tulisi käytännössä toimimaan.

2. Kemikaalin käyttö- ja myyntiluvan pituus tulee olemaan kerrallaan seitsemän vuotta.

3. Kemikaalivirastosta tulee huomattavasti komission esitystä vahvempi ja myös laajempi. Ei välttämättä huono asia Suomelle.

Illalla meille tulee 21 innokasta jenkkiopiskelijaa pizzalle. Kyseessä on entisen yliopistoni, Furman Universityn, vierailijaryhmä. Puhuin porukalle EU:sta eilen täällä parlamentissa. Valistunut ryhmä. Hyviä ja yksityiskohtaisia kysymyksiä muun muassa EU:n budjetista.

Ennen kotiinlähtöä teen kuitenkin historiaa. Uudet nettisivut toivat mukanaan helpomman käyttöjärjestelmän. Opin ensimmäistä kertaa laittamaan nettipäiväkirjan kuvineen nettisivuille. Voi sitä ylpeyden tunnetta. Olisi ehkä ollut taktisesti viisaampaa vain jatkaa tekstin tuottamista ja jättää tekninen puoli avustajille…Enää en kehtaa heitä enää tässä asiassa hirveästi pompottaa… Tai ehkä he voivat vastaisuudessa kirjoittaa nettipäiväkirjamerkinnät ja minä pistän ne sisään…No, jos ei silti.

Tässä tehdään historiaa. Pistän nettipäiväkirjan verkkoon ihan itse.

Comment

required