Hallitus esitti tänään perustuslain muuttamista siten, että presidentti päättää aina kriisinhallintajoukkojen lähettämisestä. Aikamoinen u-käännös. Juurihan oli sovittu, että presidentin valtaa ei lisätä eikä vähennetä tällä vaalikaudella.

Tämän hallituksen aikana kaikki EU-politiikkaa koskevat perustuslailliset kysymykset ovat menneet solmuun. Jos katselisin Suomen touhua jostain muusta EU-maasta, niin esittäisin kysymyksiä ainakin neljästä kokonaisuudesta:

1. Mikä oli Suomen kanta EU:n turvatakeisiin? Miksi niitä haluttiin vesittää EU:n perustuslaissa? Eikö Suomi ole sitoutunut EU:n puolustusyhteistyöhön?

2. Kuka edustaa Suomea Eurooppa-neuvoston kokouksessa? Jos on asiaa ulko- ja turvallisuupolitiikasta, niin pitäisikö kääntyä pääministerin vai presidentin puoleen? Kuka johtaa Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa?

3. Onko Suomi valmis hyväksymään, eli ratifioimaan EU:n perustuslain? Tuleeko Suomi ratifioimaan sopimuksen ennen puheenjohtajuuskauttaan vai ei?

4. Onko Suomi sitoutunut taistelujokkojen lähettämiseen vuonna 2007? Onko Suomella valmiutta tehdä nopeita päätöksiä asiasta?

Hallituksella oli varmasti monta pätevää syytä painaa paniikkijarrua ja siirtää vastuu jälleen kerran eduskunnalle, mutta eihän tämä ainakaan hirveän johdonmukaiselta näytä.

Elisa Jaatiselta saatu joulukalenteri korkattiin tänään.

 P.S. Jussi Salonranta – raivoisan energinen vaalikampanjoija – valittiin pari päivää sitten Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtajaksi. Hieno homma. Jussilla on juuri sopiva yhdistelmä hullua huumoria ja väkevää substanssia. Lisäksi hänkin on bloggaaja.

Comment

required