Palveludirektiivi hyväksyttiin juuri parlamentin täysistunnossa äänin 394 puolesta, 215 vastaan ja 33 tyhjää. Äänestys kesti kaksi tuntia. Äänestyslistani oli 16-sivuinen.

Suurten ryhmien etukäteen hieroma kompromissi toteutui pääpiirteissään. Analysoin tuloksen myöhemmin tarkemmin, mutta tässä muutama keskeinen huomio.

Soveltamisalasta käytiin pitkä sarja äänestyksiä. Valiokunnassa siitä oli poistettu jo yleishyödylliset palvelut, terveyspalvelut, uhkapelit, audiovisuaaliset palvelut, oikeudelliset palvelut, notaarit ja verotus. Nyt poistimme lisäksi sosiaalipalvelut, vuokratyöfirmat ja turvapalvelut. Itse en olisi halunnut tehdä enää uusia rajoituksia.

Saimme torjuttua kuitenkin ison joukon vielä pidemmälle meneviä rajauksia. Yksityiset terveyspalvelut saimme iloisena yllätyksenä sisään, mutta tulokset ovat niiden kohdalta osin ristiriitaisia – asiaa saadaan vielä selvitellä.

”Alkuperämaaperiaatteen” osalta äänestyksestä meinasi tulla suuri sählinki menettelytapaongelmien takia. Lopulta hyväksyimme oman EPP-ED -ryhmämme ja sosialistien hieroman kompromissin.

Äänestin itsekin sen puolesta. Teksti ei ole täydellinen, kompromissit harvoin ovat. Juristiarvioiden mukaan kompromissi ei kuitenkaan pilaa periaatetta liiaksi.

Raportööri Evelyne Gebhardtilla oli vientiä äänestyksen jälkeen.

Lähetettyjen työntekijöiden asemia koskevat määräykset jäivät valitettavasti direktiivin ulkopuolelle äänin 244-383. Tämä oli uusille jäsenmaille todella ikävä juttu.

Kokonaisuudessaan tulokseen voi olla kohtuullisen tyytyväinen. Palvelujen vapauttaminen saadaan nyt eteenpäin. Seuraavaksi edessä on käsittely kevään Eurooppa-neuvostossa ja komission uusi esitys huhti-toukokuussa. Paljon jää Suomen puheenjohtajuuskauden varaan. Uskon, että direktiivi on lopullisessa muodossaan kunnianhimoisempi kuin tänään parlamentin hyväksymä versio.

Comment

required