Tämä päivä kului sutjakkaasti Vilnassa. Tein Liettuaan virallisen vierailun. Edellinen ulkoministerivisiitti oli vuonna 2000. Yhdeksän vuoden tauko on aivan liian pitkä, kun kyse on meille läheisestä ja tärkeästä Itämeren maasta ja EU-kumppanista. Nyt suhteita tiivistetään.

Itse kävin edellisen kerran Vilnassa opiskelijana 1992. Tuolloin elettiin itsenäisyyden palautumisen alkuaikoja. Liettua on ponnistanut pitkän matkan EU:n ja Naton jäseneksi. Vilnan ilme on samalla muuttunut. Tämä on ihastuttava kaupunki.Liettuan presidentti Valdas Adamkuksen kanssa (kuva: Dzoja Gunda Barysaite)

Tapasin ensin presidentti Valdas Adamkuksen. Keskustelimme EU:n idänpolitiikasta, energiasta ja turvallisuuspolitiikasta. Myös talouskriisin vaikutukset olivat agendalla. Liettuan tilanne on haastava, mutta asenne on luottavainen.

Ulkoministeri Vygaudas Usackasin kanssa kävin pitkät keskustelut. EU-asioiden ohella kollegaani kiinnosti Etyj-puheenjohtajuus. Liettualla se on edessä 2011. Korostin osaavan virkamiestiimin merkitystä. Se on toiminnan kivijalka ja puheenjohtajana onnistumisessa must.

Olin Vygaudasin kanssa samaa mieltä monesta asiasta. Myös siitä, että Pohjoismaiden ja Baltian maiden tiimityötä tulee entisestään vahvistaa. Pelkästään EU:n sisällä tämä tarkoittaa kuuden maan rypästä. Yhteistyö on voimaa.Isäntä viihdyttää vieraita (kuva: Dzoja Gunda Barysaite)

Pääministeri Andrius Kubiliuksen kanssa keskustelin erityisesti taloudellisesta tilanteesta ja energiasta. Puhuimme myös Venäjästä, joka on yhteinen rajanaapurimme. Molemmilla on intressi kehittää suhteita. Nostin esille myös Liettuan maksuongelmat Sisu-autojen viennissä. Toivoin, että osapuolet pääsevät ratkaisuun asiassa.

Käväisin myös tapaamassa suurlähetystömme henkilökuntaa. Heidän ansiotaan olivat hyvin sujuneet järjestelyt sekä valaisevat taustamateriaalit. Kiitos!

Tehokkaat suurähettiläämme Liettuan Halina Kobeckaite ja Suomen Marja-Liisa Kiljunen

Vierailu päättyi luentoon Vilnan yliopiston kv-suhteiden instituutissa. Keskityin kansainväliseen kehitykseen ja EU:n tilanteeseen. Vuosi 2009 on erittäin tärkeä. Tästä voi tulla käänteentekevä vuosi, niin hyvässä kuin pahassa.

Nyt edessä on lähtö kansainväliseen Afganistan-konferenssiin Haagiin. Matka kuluukin hyvin huomiseen koitokseen valmistautuessa.

Comment

required