Vierailin tänään Tbilisissä kahden vuoden tauon jälkeen. Tunnelma oli todella erilainen kuin elokuussa 2008, sodan vielä kestäessä ja heti sen jälkeen. Georgia on toipumassa myös talouskriisistä ? talous kasvaa.

Päivä oli täynnä tapaamisia. Pisimmät keskustelut kävin ulkoministeri Grigol Vashadzen kanssa. Tapaamisrumba jatkui reintegraatioministeri Temur Yakobashvilin ja pääministeri Nikoloz Gilaurin kanssa. Viralliset tapaamiset huipentuivat keskusteluun presidentti Saakashvilin kanssa.

Esiinnyin myös Georgian ulkoministeriön suurlähettiläspäivillä. Tämä oli jo kolmas ?suurlähettiläspuheeni? tänä vuonna Helsingin ja Budapestin jälkeen.

Puhumassa Georgian suurlähettiläille.

Pääviestini oli korostaa Georgian sisäisten uudistusten merkitystä. Demokratia, oikeusvaltio ja talousreformit ovat keskeisiä maan tulevaisuudelle. Ne ovat tärkeitä myös Etelä-Ossetian ja Abhasian konfliktien ratkaisujen kannalta.

Toinen pääviestini koski Euroopan unionia. Georgian on syytä panostaa EU-integraatioon. Ovea on jo raotettu. Horisontissa häämöttävät viisumihelpotukset, assosiaatiosopimus ja vapaakauppa EU:n kanssa. Tämä suunta sekä edellyttää että tukee maan vakautta.

En keskustellut vain hallituksen edustajien kanssa. Tapasin myös oppositiota. Heiltä kuulin kovaa kritiikkiä maan tilanteesta. Kokonaiskuva on aina tärkeä.

Kävin lisäksi 2008 sodan pakolaisten asutusleirillä Tserevanissa. On selvää, että pakolaiset haluaisivat palata kotiinsa. Ilahduin kuitenkin siitä, että olosuhteet olivat suhteellisen hyvät. Koulu oli hyvin varusteltu ja lapset innoissaan.

Vierailulla pakolaisleirin koulussa.

Haastatteluja.

Yksi tavoitteeni oli tietenkin myös tukea Geneven neuvotteluprosessia, jossa YK:a edustaa suomalainen suurlähettiläs Antti Turunen. Geneven prosessi on tällä hetkellä Georgian ja Venäjän ainoa suora neuvotteluyhteys. Neuvotteluita on tärkeä jatkaa ja kehittää eteenpäin.

Olin tyytyväinen siitä, että Carl Bildtin kanssa tekemäni ehdotus EU:n rauhaninstituutista tuli eri tapaamisissa vastaan kiinnostuneina lisäkysymyksinä.

Päivän päätteeksi tapasin EU:n tarkkailumission päällikön Hansjörg Haberin ja operaation suomalaiset työntekijät. Suomalaisia EU-tarkkailijoita Georgiassa on 22. Mission varajohtajaksi valittiin juuri suomalainen Jussi Saressalo. Lisäksi kaksi suomalaista toimii EU:n erityisedustajan toimistossa. Suomalaispanos Georgiassa onkin kaikkiaan hyvin vaikuttava.

Paluu Georgiaan oli kokemuksena myönteinen. Nyt kotiin. Huomenna on taas uusi päivä…

Tapaaminen EU:n tarkkailijoiden kanssa.

Tbilisin maisemia.

Comment

required