Tämä päivä sujahti Oslossa PU:n eli Pohjoisen ulottuvuuden ulkoministerikokouksessa. Norjan Jonas Gar Störe veti kokouksen. Muita ministeriosallistujia olivat Venäjän Lavrov, Ruotsin Bildt ja Islannin Skarphedinsson.

Itse osallistuin kaksoisominaisuudessa. Olin paitsi Suomen ulkoministeri, myös EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin sijainen. Ashton oli estynyt osallistumaan ja pyysi siksi minua edustamaan koko EU:a. Sainkin kollegoilta nopeasti lempinimen ”paronitar Stubb”…

Pohjoinen ulottuvuus on EU:n kannalta merkittävä hanke. Se on Venäjän kanssa tehtävän yhteistyön alueellinen pilari. Pohjoisen ulottuvuuden toimintaperiaatteet uusittiin 2OO6 ja siitä tuli EU:n, Venäjän, Norjan ja Islannin yhteinen politiikka.

Tällä hetkellä PU elää vahvaa kehityskautta. Sen piiriin on luotu kaksi uutta kumppanuutta, logistiikka ja liikenne sekä kulttuuri. Logistiikkakumppanuudesta veikataan merkittävää toimintamuotoa, sillä pohjoisten kuljetusreittien maailmanlaajuinen merkitys on kasvamassa. PU tarjoaa kanavan ja rahoitusta yhteistyölle.

PU:n piiriin on vastikään perustettu myös erityinen liiketoimintaneuvosto (Business Council) sekä 20 yliopiston muodostama PU-instituutti. Homma on siis laajentunut kattamaan myös talouselämän ja yliopistomaailman välisen yhteistyön Pohjois-Euroopassa.

PU on vahvistuessaan saanut myös lisää rahoitusta. Kokouksessa todettiin että vuosien varrella rahoitusta on tullut yhteensä eri lähteistä peräti kolme mijardia. Tänä vuonna EU:n komissiokin jyvitti PU:lle 35 miljoonaa yhteisövaroista. Pohjoisen ulottuvuuden näkymät ovat jatkossakin vahvat. Suomen kannalta nämä ovat hyviä uutisia, olemmehan aktiivisesti olleet PU:a kehittämässä ja osaltamme siitä myös hyötymässä. Jatkamme PU:n aktiivista vahvistamista.

Nyt ”paronittaren” päivä alkaa olla pulkassa. Edessä on matka Reykjavikiin, jossa huomenna pidetään Pohjoismaiden ministerineuvoston ministerikokous.

Pohjoisen ulottuvuuden ulkoministerikokouksessa, Oslossa

Comment

required