Aamu käynnistyi parin tunnin lentomatkalla Moldovaan. Edessä oli ensimmäinen visiittini maahan. Matka kului tiiviisti papereita päntätessä ja tapaamisiin valmistautuessa virkamiesvaltuuskunnan eli Nina Vaskunlahden, Mikko Hautalan ja Harri Kämäräisen kanssa.

Perillä pääkaupunki Chisinaussa odottivat neuvottelut ulkoministerikollegani Iurie Leancan kanssa. Iurie on pätevä ja motivoitunut ministeri, intoa täynnä.

Keskustelumme pääaiheita olivat Moldovan ja EU:n suhteet, Transnistrian jäätynyt konflikti sekä Moldovan ulkopolitiikka.


Tiedotustilaisuus Moldovassa.

Moldovan viime vuonna virkaan astunut allianssihallitus on sitoutunut lähentämään Moldovaa Euroopan unioniin. Jo lyhyessä ajassa on saatu tuloksia. Moldova neuvottelee assosiaatiosopimuksesta. Se etenee myös vaiheittain kohti viisumivapautta. Tähtäimessä on myös vapaakauppasopimus.

Moldova siis haluaa integroitua Eurooppaan, koska sinne se tuntee kuuluvansa. Iurie sanoi suoraan ”haluamme tulla normaaliksi ja tylsäksi maaksi!”. Minua miellytti se, ettei Moldova vain pyydellyt apua, vaan osoitti myös sitoutumista kovaan työhön ja uudistuksiin.

Transnistrian ajankohtaisesta tilanteesta keskustelimme pitkään. Jäätyneestä konfliktista käydään neuvotteluja ns. 5+2 -formaatissa, jossa mukana ovat Moldova, Transnistria, Etyj, Venäjä, Ukraina, EU ja Yhdysvallat.

Tämä formaatti on edelleenkin keskeinen ja sen työ ansaitsee vahvan tuen. Viralliset kokoukset ovat olleet jäissä kuitenkin jo muutaman vuoden. Saksa ja Venäjä esittivät äsken keskusteluita myös erityisessä EU-Venäjä-komiteassa. Tämä voisi olla hyvä tapa edistää ja tukea kokonaisprosessia.

Puhuimme myös laajemmin Moldovan ulkopolitiikasta. Keskustelu oli todella antoisa ja opin paljon uutta.

Suomen ja Moldovan suhteet ovat erinomaiset, mutta ohuet. Kauppavaihtokin on erittäin vaatimattomalla 10 miljoonan euron tasolla. Suhteita ollaan kuitenkin nyt vahvistamassa. Suomella on maassa konkreettisia hankkeita ja kauppaviritelmiäkin tuetaan syksyllä erityisen kauppaseminaarin kautta.


Tapaaminen pääministerin kanssa.

Päivään tuli dramaattista sävyä johtuen Moldovan eteläosien tulvakatastrofista. Presidentin tapaaminen peruuntui, sillä hänen täytyi kiiruhtaa tuhoalueelle. Pääministerin ehdin tavata vain ohimennen.

Ohjelman päätteeksi tein Iurien kanssa kävelykierroksen Chisinaun kaduilla. Mukava hengähdystauko.

Nyt olen jo siirtyny Moldovant naapuriin Ukrainaan. Huomenna edessä on kova päivä Kiovassa…


Kävelyllä ulkoministerin kanssa. (Kuvat: Pekka Mustonen)

Comment

required