Tiistaina 27. tammikuuta tulee kuluneeksi 70 vuotta Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta. Vainojen uhrien muistopäivää vietetään Suomessa ja ulkomailla.

”Suomi on vahvasti sitoutunut toimimaan syrjintää, muukalaisvihaa ja juutalaisvastaisuutta vastaan. Eri maiden hallitusten yhdessä ja jokaisen ihmisen yksilönä tulee toimia päättäväisesti uskonnon-, vakaumuksen- ja sananvapautta rajoittavan väkivallan ja uhkailun ehkäisemiseksi. Suomi kunnioittaa syvästi holokaustin uhreiksi joutuneiden ja keskitysleireiltä selviytyneiden juutalaisten, romanien, seksuaalivähemmistöjen, vammaisten ja muiden henkilöiden muistoa”, pääministeri Alexander Stubb sanoo.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vie tervehdyksensä muistopäivän tilaisuuteen, joka järjestetään Helsingin juutalaisen seurakunnan synagogassa. Kansainvälinen holokaustin uhrien muistopäivän päätilaisuus pidetään Auschwitzin keskitysleirimuseossa Puolassa. Suomen edustajina tilaisuuteen osallistuvat eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ja entinen pääministeri Matti Vanhanen.

Comment

required