Kävin tänään osastokierroksella. Yritän käydä kaikilla meidän ulkoministeriön osastoilla lähiaikoina.

Tänään kävin tutustumassa meidän oikeuspalveluihin (legal service) ja konsuliyksikköön. Kävin myös kierroksella passi- ja viisumiyksikössä. Näiden lisäksi tapasin Itäosaston väkeä. Loistavaa, ammattitaitoista porukkaa.

Oikeuspalvelulle kuuluu laaja tehtäväkenttä kansainvälisen oikeuden piirissä. Se vastaa esimerkiksi ihmisoikeussopimuksista, terrorisminvastaisesta yhteistyöstä ja EU:n oikeudellisista asioista. Oikeuspalvelu myös edustaa Suomea Euroopan yhteisöjen tuomioistuimissa.

Passi- ja viisumiyksikkö puhuu puolestaan. Olen viime aikoina saanut paljon positiivista palautetta meidän viisumi- ja passijengin toiminnasta ympäri maailmaa. Viisumit hoidetaan nopeasti ja tehokkaasti. Hätäpassit saadaan pikaisesti.

Tätä pyyteetöntä työtä on syytä kehua. Välillä tuntuu siltä, että positiivinen palaute on ehtyvä luonnonvara ja muistamme vain ne tapaukset, jotka eivät ole jostain syystä mennyt nappiin.

Itäosastolle kuuluu nimensä mukaisesti itä. Se hoitaa kahdenvälisiä suhteita ja vie EU-politiikkaamme eteenpäin suhteessa Venäjään sekä Itä-Euroopan, Etelä-Kaukasuksen ja Keski-Aasian maihin. Itäosasto vastaa myös lähialueyhteistyöstä ja pohjoisesta ulottuvuudesta.

Georgian kriisin jälkeen Euroopan painopiste on siirtynyt itään. Itäosastosta on tullut entistä tärkeämpi.

Comment

required