Sain aamulla aikaisin tiedon, että al-Qaida-johtaja Osama bin Laden oli kuollut Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen iskussa Pakistanissa. Historian lehti on kääntynyt terrorismin vastaisessa taistelussa. 

Osama bin Laden oli erittäin vaarallinen kansainvälinen terroristijohtaja. Hänen toimintansa seurauksena kuoli tuhansia ihmisiä vuoden 2001 terrori-iskuissa. Tuon jälkeenkin hän on jatkanut toimintaansa kannustaen iskuihin ja toimien kansainvälisen terrorismin johtohahmona.  Vaikka bin Ladenin rooli terroritekojen ohjaamisessa oli jo vähentynyt, hän toimi edelleen terroristien tärkeänä esikuvana ja kannustajana.  
Suomi tuomitsee jyrkästi kaikenlaisen terrorismin. Bin Ladenin johtamista tai yllyttämistä iskuista kärsivät viattomat siviilit, mikä tekee niistä erityisen tuomittavia. Julkinen yllytys terrorismirikoksiin sekä värväys ja koulutus terrorismiin on kansainvälisen oikeuden mukaan rangaistavaa.
Terrorismin vastaista toimintaa on jatkettava. EU, Yhdysvallat ja kansainvälinen yhteisö tekevät tässä läheistä yhteistyötä.  Obaman mukaan Pakistanin viranomaiset olivat avustaneet amerikkalaisia eilisen operaation valmistelussa. Tämä on tärkeää. 
Valitettavasti on varauduttava siihen, että matkailijoihin ulkomailla kohdistuva terrori-iskujen uhka voi olla lähiaikoina tavallista suurempi.  Ulkoministeriö päivittää matkustussuosituksia tarpeen mukaan.

Comment

required