6.45. Herätys lyhyen ja rauhattomasti nukutun yön jälkeen. Kolkossa hotellihuoneessa nukkuu aina huonosti.

7.15. Soitan kotiin. Tänään on Oliverin 2-vuotissynttärit. Luurin toisessa päässä on innokasta väkeä. Oliver toistaa sanaa ”tåg”, hän on saanut lisää osia Brio-junarataansa. Emilie hehkuttaa uusia Niiskuneiti pikkareita.

7.30. Lähden parlamenttiin. Iskee morkkis. Olisin halunnut olla mukana aamutohinoissa. Oliver täyttää kaksi vuotta vain kerran. En ole aiemmin ollut poissa kotoa kun vietetään Oliverin tai Emilien synttäriä.

7.45. Käyn läpi sähköpostia ja aamun uutisia. Lähetän pitkän listan suomalaista vaikuttajista International Herald Tribunen Dan Bilefskylle, joka on lähdössä Suomeen tekemään juttua.

8.30. Perinteisellä Kokoomuksen pressiaamiaisella keskustelemme Ranskan tilanteesta, budjetista, palveludirektiivistä ja avoimuudesta.

9.30. Menen takaisin toimistolle. Käyn läpi päivän puheenvuoroja. Pitäisi öristä ”jotain kuolematonta” lainsäädännön parantamisesta ja EU-kansalaisuudesta. 

10.00. Soitan Emilielle. Hän oli pahoittanut mielensä siitä, että en ollut kotona aamulla. Oli nyt paremmalla tuulella, mutta kertoi itkeneensä. Morkkis ei ainakaan parane. Kiinnitän työhuoneen seinälle Emilien piirtämiä kuvia. Aiemmin Strasbourgin toimiston seinillä ei ollut mitään. Haluan pitää kiinni tunteesta, että Strasbourgissa vain käydään.  


Emilien piirrokset piristämässä Strasbourgin toimistoa.

10.30. Lähden ryhmämme sisämarkkinaporukan kokoukseen. Keskustelemme muun muassa palveludirektiivistä, tulleista ja työntekijöiden sijouttautumisesta. Tunnelma on oikeastaan aika leppoisa.

11.30. Takaisin toimistolle. Käyn läpi äänestyslistan yhdessä avustajani Tero Luoman kanssa.

12.00. Äänestys alkaa. Päivän tärkeimpiä äänestyksiä ovat avoimuus, energiaverkostot, kilpailupolitiikka, WTO ja taloussuuntaviivat.

12.45. Pidän puheenvuoron, jota kutsutaan äänestysselitykseksi. Kerron kannattavani neuvoston avoimuuden lisäämistä, mutta ihmettelen parlamentin vaatimusta, että Coreper-kokoukset (EU-suurlähettiläiden kokoukset) pitäisi avata. Avoimuudessakin pitää olla realismia. Samallahan neuvosto voisi vaatia, että kaikki ryhmäkokoukset ja puheenjohtajistot olisivat avoimia.

13.00. Lähden lenkille. Lisäenergia taattu.

14.00. Kokoomusdelegaation kokous. Käymme läpi muun muassa meppikiertuetta, perustuslakia ja kesäkuun puoluekokousta. Hyvä keskustelu.

15.00. Menen täysistuntosaliin kuuntelemaan komissaari McCreevyn selvitystä palveludirektiivistä. Komissio on hyväksynyt Euroopan parlamentin muutokset lähes sellaisenaan. Hyväksyn muutokset ”pitkin hampain”. Olisin toivonut komissiolta kunnianhimoisempaa otetta. Meppi voi olla tyytyväinen, koska parlamentti näytti hampaansa. Komissaari ei voi pahemmin tuuletella. Jäsenmaiden ministereillä oli tässä pelissä vain sivustakatsojan rooli. 


Komissaari McCreevy esittelemässä palveludirektiiviä.

16.00. Jään täysistuntosaliin kuuntelemaan keskustelua paremmasta lainsäädännöstä. Valmistelen samalla omaa puheenvuoroa aiheesta. Pöydällä on neljä raporttia. Kaikilla on sinänsä jaloja tavoitteita: vähennetään lainsäädäntöä, tehdään vaikutusarviointeja, seulotaan liiallisia esityksiä, yksinkertaistetaan lakeja, jne.

16.45. Luen läpi raportit toistamiseen. Kieli on valitettavasti kamalaa. Päätän nostaa puheenvuoroni kärjeksi nimenomaan EU-kapulakielen. Kun puhutaan lainsäädännön yksinkertaistamisesta, niin pitäisi kyllä kirjoittaa vähän yksinkertaisemmin. Rustaan ranskalaiset viivat. Olen valmis, mutta keskustelu vain venyy.

17.30. Pidän puheenvuoroni. Aloitan toteamalla, että Itävallan valtiosihteerin nimi – Winkler – tuo vääjämättä mieleen ”Happy Days”-sarjan Fonzien, eli Henry Winklerin. Saan salin nauramaan. Nostan esille raporttien kapulakieltä ja toivon parannuksia. Sali ja lehteri näyttää tykkäävän. Komission puheenjohtaja Barroso nauraa kippurassa.

17.35. Tapaan Hollannin EU-suurlähettilään, Tom de Bruijnin. Tom on vanha tuttu virkamieajoilta. Hääräsimme muun muassa Amsterdamin ja Nizzan neuvotteluista. Käymme läpi perustuslakitilannetta. Hollantilaiset haluavat pitää matalaa profiilia. Ymmärrän.

18.15. Tulen takaisin toimistolle. Olen saanut synttärilahjan (paperilapputeline) Strasbourgin pormestarilta Fabienne Kelleriltä. Pormestari on kirjoittanut käsin suomeksi ”Hauskaa Syntymäpäivää” (sic). Merci, mutta en muuta kantaani Strasbourgin istuntoihin. On aivan päätöntä, että joudumme tulemaan tänne kerran kuussa.


Lahja Strasbourgin pormestarilta.

18.30. Työstän perjantain kolumnia perustuslain ratifiomisesta. Lauri on tehnyt hyvää pohjatyötä.

19.00. Lähden ryhmäkokoukseen. En pidä puheenvuoroa. Juttelen kollegoiden ja virkamiesten kanssa.

20.00. Inigo Mendez de Vigo haluaa jutella. Käymme kahvilla. Tarvitsen energiaa loppuillaksi. Piitu Kauppi tulee mukaan. Juttu lentää. Hauskaa on.

21.00. Takaisin täysistuntosaliin. Valmistelen puheenvuoroa Takkulan raportista.

21.05. Hannu Takkula pitää erinomaisen puheenvuoron. Hänen raporttinsa saa tukea, eikä syyttä. Raportti on hyvä, tasapainoinen. Iso raportti ensimmäiseksi raportiksi.
 
22.15. Omassa puheenvuorossani tuen Takkulaa.
 
22.20. Nettipäiväkirja sisään ja iltapalalle Teron kanssa. Toivottavasti pääsen pehkuihin ennen keskiyötä.
 
Päivä alkoi morkkiksella, mutta päättyi plussan puolelle. Oliver taitaa jo nukkua. Oli kuulemma eilen nukkunut uusi lippis päällä. Varmaan herttainen näky. Hymyilyttää.

Comment

required