Päivä alkoi Mäkelänrinteen altaassa. Hanna-Maria Seppälä ui viereisellä radalla. On se kyllä hurjaa menoa. Hioin siinä vapaauintitekniikkaa kun Hanna-Maria ohitti kylkipotkuilla. Ei siinä olisi edes perämoottori auttanut.

Sain onneksi vinkkejä Hanna-Marian Mirjami-äidiltä ja Ville Rusolta. Uinti tuntui sen jälkeen hyvältä. Tekniikkalaji.

Aamulla tapasin EU:n erityisähettiläs Peter Semnebyn. Keskustelimme Georgian tilanteesta. Mukana muun muassa Aleksi Härkönen ja Heikki Talvitie. Hyvää evästystä perjantain Moskovamatkalle.

Sen jälkeen mentiin jälleen minuuttiaikataululla. Ensi kävimme virkamiesten kanssa läpi puolustuspoliittisia kysymyksiä. Tällä kertaa kävimme aihetta läpi Pilvi-Sisko Vierroksen, Anu Laamasen, Timo Kantolan, Outi Holopaisen ja Sandra Hazidakiksen kanssa.

Jatkoimme suoraan EU:n ulkosuhdehallintoon, eli uuteen EU-diplomaattikuntaan liittyvillä kysymyksillä. On tärkeä, että muodostamme kantamme näihin kysymyksiin mahdollisimman nopeasti.

Lounaan vietin poliitikan toimittajien yhdistyksen kanssa. Vuorossa oli perinteinen lounas, tällä kertaa Hotelli Tornin näköalakabinetissa. Sieltä näkyi meilkein työhuoneelle saakka.

Alustuksessani nostin esille kaksi asiaa:

1. Peräänkuulutin avoimuutta ulkopolitiikkaan. Mielestäni ulko-, turvallisuus- ja puolustupolitiikan ympärillä on liikaa mystiikkaa. On panostettava avoimeen ja rehelliseen keskusteluun. Kansainvälisessä politiikassa ei ole mitään kummallista, se on arkipäivää. Toivoin myös, että kansanedustajat kävisivät aktiivista keskustelua näistä teemoista ja että ulkoministeriön virkiamiehet esiintyisivät julkisuudessa – asiantuntemusta riittää.

2. Kävin myös läpi Venäjä-kysymyksiä. Venäjä-politiikassa minulla on vielä paljon oppimista. Toisaalta lähden puhtaalta pöydältä. Ei ole mitään vanhaa taakkaa kannettavana. Minun sukupolvelleni Venäjä on Venäjä, eikä mikään entinen Neuvostoliitto. Jälkimmäinen on minulle lähinnä CCCP-jääkiekkomaajoukkue. Korostin myös EU:n rooli Venäjäsuhteissa. Palaan tähän teemaan lähiaikoina.

Keskustelussa minulta tivattiin myös näkemystä Olympialaisista käytävään keskusteluun. Kommentit löytyvät kokonaisuudessaan Ylen kotisivuilta (kts. video).

Lounaan jälkeen annoin Frankfurter Allgemeine Zeitungille haastattelun. Sen jälkeen kävin läpi UM:n organisaatiouudistusta ja lopuksi sain vielä loistavan Venäjä-briiffauksen Matti Anttosen johdolla.

Päivä päättyi tapaamiseen UM:n henkilökunnan kanssa. Meillä oli oikein mukava tilaisuus.

UMn porukkaa

Alustuspuheenvuorossani nostin esille kolme asiaa:

1. Meidän tehtävänä on ajaa Suomen intressejä.

2. Meidän tehtävänä on vahvistaa Suomi-brändiä maailmalla.

3. Aion omalta osaltani panostaa UM:n työviihtyvyyteen.

Omaa väkeä

Nyt on aika mennä takaisin taustamuistioiden pariin. Huomenna matkaan Viroon. Tapaan muun muassa presidentti Toomas Ilveksen, pääministeri Andrus Ansipin ja ulkoministeri Urmas Paetin.

Comment

required