Tänään oli tärkeä päivä. Oliver aloitti ”koulun”. Tai Belgiassa sitä kutsutaan kouluksi, mutta meille suomalaisille se on kyllä pikemminkin järjestäytynyt tarha. Eihän 2,5-vuotiasta kouluun pistetä.
 
Filmailin Oliveria aamulla. Ylpeänä hän pisti repun selkään ja tallusteli Emilien kanssa kouluun. Kaikki meni hyvin. Saimme Suzannin kanssa läksiäisiksi mojovan pusun ja iloisen vilkutuksen. Ei kyyneleitä.
 
Asiaa ei ainakaan vaikeuttanut, että Oliver tuntee koulun ja sen opettajat hyvin. Emilie on jo kolmatta vuotta kyseisessä koulussa. Viimeisen vuoden aikana Oliver on viettänyt päivittäin tunnin koulun pihalla leikkimässä.
 
Belgialainen paikallisdemokratia toimii muuten mielenkiintoisella tavalla. Pormestarilta tuli tiistaina viesti, että Oliverin tuleva opettaja, Madame Christell, siirretään toiseen kouluun. Syy oli puhtaasti byrokraattinen.
 
Koulussa oli lokakuun ensimmäisenä päivänä yhteensä 69 lasta. Oliver on 70., mutta hän sai aloittaa vasta neljäntenä lokakuuta, koska tuolloin hän täytti 2,5 vuotta. Seitsemän opettajan rajaan vaadittiin 70 oppilasta. Näin ollen Madame Christell sai lähteä.
 
Vanhemmat tuohtivat päätöksestä sen verran, että menivät eilen pormestarin puheille. Paikalla oli 30 isää ja äitiä, Suzanne mukaan lukien. Uskomaton määrä, kun ottaa huomioon, että Madame Christell opettaa kymmenen lapsen luokkaa!
 
Pormestari osoitti Belgian byrokratialle harvinaista joustavuutta ja taipui vanhempien vaatimuksille. Madame Christell saa jatkaa. Hienoa. Asiaan ei varmaan millään tavalla vaikuttanut, että sunnuntaina järjestetään Belgian paikallisvaalit…
 
Tuli vain mieleen, että milloinkohan viimeksi joku EU-asia nosti porukat barrikaadeille? Taas osoitus siitä, että paikalliset päätökset ovat paljon arkisempia kuin EU-asiat, ja hyvä niin.
 
Kun luin tänään Aamulehteä, niin tuli mieleen, että ehkä EU-barrikaadeilla on kuitenkin tänään väkeä. Eräässä jutussa referoitiin EY-tuomioistumen päätöstä niin kutsutussa Cadman-tapauksessa.
 
Juttu oli väännetty siihen asentoon, että EY-tuomioistuin (lue siis EU) siunaa naisten ja miesten väliset palkkaerot. ”Naiselle voi maksaa samasta työstä pienempää palkkaa”, sanotaan etusivun otsakkeessa. Lehden 5A-sivulla otsikoidaan, että ”Äitiysloma saa laskea naisten kuukausipalkkaa”.
 
Jutussa siteerataan Anneli Jäätteenmäkeä, joka toteaa, että ”Käytännössä tuomioistuin ratkaisi, että jokainen lapsi pudottaa naisen palkkaa”. Hän kertoo nostavansa asian esille Euroopan parlamentissa.
 
Tuomioistuimen päätös on tietenkin typerä. Sehän on selvää, että samasta työstä pitää maksaa sama palkka.
 
Tänään STT korjasi uutista:EY-tuomioistuimen mukaan työnantaja voi maksaa samasta työstä suurempaa palkkaa työntekijälle, jolla on enemmän työkokemusta kuin kollegallaan. Sukupuolesta ei enää puhuttu mitään. Mutta vahinko on jo tapahtunut…
 
Aion kuitenkin selvittää tuomioistuimen päätöksen perinpohjin. En ole edes varma, että esitetty tulkinta on oikea. Esimerkiksi tasa-arvovaltuutetun toimistosta ylitarkastaja Anja Nummijärvi toteaa Aamulehden jutussa, että kyseisessä tapauksessa ei käsitellä äitiysvapaata.
 
Lehtijuttu on kaikinpuolin mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu. Minua jää kuitenkin vaivaamaan kaksi asiaa.
 
1. Nyt jää jälleen kerran kuva, että kaikki on EU:n syytä. Haloo, EY-tuomioistuin ei ole se, joka määrää palkat. Nämä vääryydet tapahtuvat yritysten ja myös julkisen sektorin tasolla.
 
2. Jää myös kuva, että EU tai Euroopan parlamentti voisi tehdä jotain asialle. No kun ei voi. EU hoitaa rahapolitiikkaa. Jäsenmaat hoitavat talouspolitiikkaa.
 
Pahoittelen purkausta, mutta tämäntyyppiset jutut ottavat päähän. Jos päätös pitää paikkansa, niin ottaa päähän vielä enemmän. Suzanne ja minä olemme kumpikin työssäkäyviä vanhempia, on täysin naurettavaa ajatella, että vaimoani kohdeltaisiin eri tavalla. Vain sen takia, että hän on naissukupuolen edustaja.
 
PS. Istun koneessa matkalla Helsinkiin. Viron vastavalittu presidentti Toomas Ilves on samalla lennolla. Juttelimme pitkään Itämeristrategiasta ja hänen tulevasta työstä. Veikkaan, että vastaisuudessa Virosta kuullaan paljon visiointia kansainvälisistä suhteista ja EU:sta.
 
PPS. Huomaan, että valtakunnassa on kaikki hyvin, koska päivän pääuutinen on kultturiministerin aviomiehen näkemys valtivarainministeristä. Relax, don’t do it…

Comment

required