Tänään talousarvion valvontavaliokunnassa kuultin tilintarkastustuomioistuimen ehdokkaita. Näiden joukossa oli myös Suomen ehdokas Olavi Ala-Nissilä.

Olavi selvisi erinomaisesti puolen tunnin grillauksesta. Hän vastasi kysymyksiin hyvin. Suomalaisena sai olla ylpeä, että ehdokas oli parhaimmasta päästä.

Ala-Nissilä on siinä mielessä harvinainen ehdokas, että hänellä on kokemusta sekä politiikasta että tilintarkastuksesta. Yleensä ehdokkaalla on jompikumpi tausta, ei molempia.


Vasemmalla varainvalvontavalokunnan puheenjohtaja Szabolcs Fazakas ja Olavi Ala-Nissilä.

Iltapäivällä parlamentti antoi Ala-Nissilälle vihreätä valoa, eikä syyttä. Seuraavaksi ministerineuvoston pitää hyväksyä nimitys. Hän aloittaa virassaan maaliskuussa 2006.

Saksan uunituore liittokansleri, Angela Merkel, kävi eilen Brysselissä. Hän tapasi komission puheenjohtajan José Manuel Barroson ja Euroopan parlamentin puhemiehen Josép Borrellin. Merkelin vierailu oli enne tulevasta. Olen optimistinen. Hän on huomattavasti eurooppamyönteisempi kuin edeltäjänsä Gerhard Schröder.

Saksa on nyt siirtymässä takaisin Helmut Kohlin Eurooppa-aikaan. Onneksi. Nyt tarvitaan eurooppamyönteistä johtajuutta.
Schröderillä oli tapana käyttää unionia syntipukkina. Hän haukkui usein komissiota. Merkelin linja on erilainen. Hän tukee komissiota ja on valmis yhteistyöhön myös pienten maiden kanssa.

Linjaeroja on myös siinä, että Merkel haluaa yhteisen EU-tuolin YK:n turvaneuvostoon. Schröder ajoi tuolia vain Saksalle.
Merkel tukee myös perustuslakia ja aikoo tehdä kaikkensa sen voimaansaattamiseksi. Merkel on myös talousliberaali ja valmis ajamaan palveludirektiiviä.

Merkel haluaa hyvät suhteet Yhdysvaltoihin. Samaa ei voi sanoa Schröderistä. Merkel tukee Saksan ja Ranskan yhteistyötä, mutta ei pidä sitä unionin ainoana moottorina. Hän on myös valmis ajamaan esimerkiksi talousuudistuksia Britannian Tony Blairin kanssa. Näyttää siltä, että uusi liittokansleri on piristysruiske, jota Eurooppa juuri nyt tarvitsee.
 
Richard Corbettin kanssa Ranskan radion tentattavana.

Ennen lentoa Suomeen olin vielä Ranskan radion haastattelussa yhdessä brittimeppi Richard Corbettin kanssa. Haastattelu kesti 45 minuuttia. Keskustelimme REACHista, palveludirektiivistä, budjettineuvotteluista, perustuslaista ja Saksan uudesta hallituksesta.

Corbett on uuden Labourin miehiä. Olemme tunteneet toisemme jo vuosia ja näytämme olevan lähes kaikesta samaa mieltä. Mukavan leppoisa keskustelu, jossa kaksi ei-ranskalaista meppiä keskustelivat ranskaksi.

Illalla lensin vielä Rovaniemelle. Huomisen meppikiertueen aikana toivon tapaavani joulupukin.

 

Comment

required