Tästä on kehkeytymässä kaikin puolin onnistunut täysistuntoviikko. Toistaiseksi kaikki on mennyt nuottien mukaan.

Aamu alkoi perinteisellä Olli Rehn-aamiaisella. Tunnelma oli todella leppoisa. Suomalaisten meppien välillä on hyvä henki, vaikka kaikesta ei aina ollakaan samaa mieltä.

Anneli Jäätteenmäki, Hannu Takkula ja Henrik Lax. 

Aamupäivän istuin täysistuntosalissa. Toisella korvalla kuuntelin keskustelua Itävallan puheenjohtajuuskaudesta. Mitään uutta en ollut kuulevinani. Itävallan pääteemat ovat perustuslaki ja palveludirektiivi.

Siinä kuunnellessa kirjoittelin Finnairin lentolehden, Blue Wingsin, kolumnia. Tällä kertaa aiheena on talviolympialaiset.

Aamupäivällä tapasin myös Luxemburgin pysyvän edustajan, eli EU-suurlähettiläs Martine Schommerin. Keskustelimme EU:n perustuslaista. Luxemburg on sen verran pieni maa, että vuosien mittaan olen tutustunut lähes kaikkiin sen keskeisiin EU-virkamiehiin. Mukavaa porukkaa.

 Barroso kuuntelee täysistuntokeskustelua.

Liittokansleri Schussel kertoo Itävallan puheenjohtajuuskaudesta.

Päivän äänestykset olivat erityisen jännittäviä. Satamadirektiivi upposi laituriin, ja hyvä niin: 132 puolesta , 523 vastaan ja 19 tyhjää.

Julkilausuma homofobiasta meni taas kirkkaasti läpi: 468 puolesta, 149 vastaan ja 41 tyhjää. Meidän ryhmämme äänesti julkilausuman puolesta. Ryhmämme ei ollut yhtenäinen, mutta tuki oli selvä: 131 puolesta, 91 vastaan ja 15 tyhjää.

 

Samassa kuvassa sosialistien ryhmyri parrakas Martin Schulz ja meidän ryhmyri Hans-Gert Pöttering.

Positiivinen palaute on ehtyvä luonnonvara. Tänään sitä kuitenkin tuli paljon, nimenomaan tavasta, jolla sain ryhmämme homofobia -julkilausuman taakse. Otin palautteen kiitollisena ja nöyränä vastaan. Tuntui hienolta.

Perustuslakifobia on valloillaan myös parlamentissa.

Täysistunnon perustuslakikeskustelu ei ollut millään tavalla historiallinen. Kaikki toistivat vanhoja kantoja. Itse nostin esille kolme pointtia:

1. Perustuslaki on nyt päässyt pois teho-osastolta. Kuntoutuminen kestää kauan. Hitaasti hyvä tulee. Tavoitteena on, että perustuslaki saadaan voimaan jossain muodossa vuonna 2009.

2. Polemiikki kansallisten parlamenttien ja Euroopan parlamentin välillä ei hyödytä ketään. Nyt pitää tehdä yhteistyötä, eli keskustella unionin tulevaisuudesta yhdessä. Tähän pointtiin sain inspiraation pikatapaamisesta puhemies Paavo Lipposen kanssa.

3. Kaikki puheet ydin-Euroopasta ovat ”täyttä roskaa” (utter rubbish). Tämä oli piikki niiden suuntaan, jotka heittelevät ydin-ajattelua ympäriinsä. Varsinkin niille, jotka haluavat, että EU:ta johtaa kuusi suurinta maata.

Nyt ollaan ehtoon puolella. Päätimme syödä TV-illallisen täällä parlamentissa toimistolla. Kohta alkaa Niinistön ja Halosen ensimmäinen kaksintaistelu. Katsomme sitä yhdessä Sirkku Linnan, Piitu Kaupin ja Antti Timosen kanssa.

 

 Inigo Mendez de Vigo puhuu perustuslaista.

Iltapäivän päätteeksi pidimme lehdistötilaisuuden. Paikalla oli 75 henkeä. Tuskin kaikki lehdistön edustajia. Toistin samat teesit, jotka nostin esille täysistunnossa.


Elmar Brok, Inigo Mendez de Vigo ja allekirjoittanut kansainvälisen lehdistön tentattavana.

Comment

required