Nobel-komitea julkisti tänään päätöksen myöntää vuoden 2012 Nobelin rauhanpalkinto Euroopan unionille. Loistava uutinen! Komitean perustelut löytyvät täältä.

  
Euroopan integraation perustavoitteet ovat rauha, vakaus, vauraus ja turvallisuus. Tässä järjestyksessä. Meidän sukupolvellemme se tuntuu kaukaiselta, mutta kun järjestelmä perustettiin 1951, olivat Saksa ja Ranska käyneet läpi kolme sotaa 50 vuodessa. Kaksi niistä oli maailmansotia.

EU:n laajentuminen on ollut keskeinen työkalu Euroopan vakauttamisessa ja demokratian sekä markkinatalouden levittämisessä maanosaan. EU:n oven on oltava auki jatkossakin, seuravaksi Kroatialle. Laajentumisen ehdot ovat tiukat, ja niistä on syytä pitää kiinni. 
Viime vuodet eivät ole olleet pelkkää auvoa Euroopassa. Talouskriisi koettelee jäsenmaiden välistä luottamusta. Erityisesti velkamaissa se on horjuttanut ihmisten luottamusta yhteiskuntaan ja omaan tulevaisuuteensa. EU:n yhtenäisyys on varsinkin kriisin aikana aivan välttämätöntä. Uudet jakolinjat pohjoinen-etelä tai euro-ulkopuolinen ?akseleilla ovat onnettomia, ja niitä on johdonmukaisesti vältettävä. Lopulta niistä kärsivät kaikki osapuolet. 
On osuvaa, että EU:n merkitystä rauhalle alleviivaa EU:n ulkopuolella olevan Norjan Nobel-komitea. Ehkä olemme joskus niin keskellä kriisinhoitoa, ettemme itse näe metsää puilta. EU on maailman merkittävin rauhanprojekti!
P.S. Hauska sattuma, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy on juuri tänään Suomessa. Minulla oli mahdollisuus osallistua pääministerin ja Van Rompuyn tapaamiseen Kesärannassa. Aiheena mm. EMU:n kehittäminen.

Comment

required