Euroopan unioni on vastannut Venäjän laittomiin toimiin Krimillä ja Itä-Ukrainassa diplomatian ja talouden keinoin. Pakotteiden tie on epämiellyttävä, mutta parempaakaan ei ole tarjolla.

Venäjän asettama maitotuotteiden tuontikielto osuu suomalaisiin tuottajiin ja yrityksiin – asettaa maitosektorin ulkopolitiikan pelinappulaksi. EU:n maatalouspolitiikan puitteissa Venäjän tuontikiellon vaikutuksia voi korvata edes osittain. Näin on tehty nopeasti pilaantuvien hedelmien osalta, ja eilen maatalouskomissaari Phil Hogan kertoi 28 miljoonan euron kompensaatiosta Baltian maiden maitosektorille.

Komission päätösluonnos ei sisällä tukea Suomelle, sillä tuottajamaidon hinta ei ole komission mukaan laskenut riittävästi täyttämään tuenmaksun kriteereitä. Komissaarin linjaus on herättänyt Suomessa epäuskoa. Syystäkin.

Tuottajahinnat ovat laskeneet Baltian maissa dramaattisesti. Ne tarvitsevat ja ansaitsevat kompensaationsa. Suomessa Venäjän tuontikiellon aiheuttama tappio näkyy viiveellä tuottajien tilipussissa, koska osuuskunnat kantavat alkuvaiheessa osan tappiosta. Tuottajille se tulee täysimääräisesti viiveellä.

Toiminta osuuskuntien kautta ei voi olla peruste syrjiä suomalaista maitosektoria. Jos komission asettamat kriteerit ovat liian yksipuoliset, kriteerejä on tarkasteltava.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo käy Hoganin kanssa tiiviitä neuvotteluja. Teen osaltani töitä, jotta tilanne saadaan hoidettua. Annan Petterille kaiken sen tuen, mitä asian ratkaiseminen vaatii.

EU-budjetista käydään parhaillaan tiukkoja neuvotteluja. Ylimääräistä rahaa ei ole valtavia määriä, eikä EU-kompensaatio korvaa maitosektorin tappioita täysimääräisinä. Kyse on periaatteesta. Siitä on pidettävä kiinni.

Posted in EU.
6 Comments
  1. Jarmo Räihä
    20.11.2014 09.58

    Ylen sivuille kerrotte asiasta, että asiassa pitää olla kärsivällinen ja että olette neuvotelleet 20 vuotta EU:n kanssa, siis vuonna 1994 tai varhemmin. Ei vaikuta uskottavalta. Suomi tarvitsee nyt vakaata ja luotettavaa johtajuutta. Itsetuntoakin tarvitaan, mutta ei pidä kokoajan korostaa omaa erinomaisuuttaan vieläpä liioittelemalla.
    Nyt ryhtiä.

    Reply
  2. Karoliina Ranta
    21.11.2014 10.25

    Miten jatkuvasti voidaan sanoa että tuontikiellon aiheuttama tappio näkyy viivellä tuottajan tilipussissa?? Kyllä se meidän tilallamme näkyy ihan realiajassa. Hinta on tippunut 4c/L joka käytännössä tarkoittaa että toinen yrittäjä tekee palkatonta työtä. Lisäksi lainojen uudelleen järjestely aiheuttaa yritykselle ylimääräisiä korkokuluja. Kyllä mielestäni pakotteiden vaikutus näkyy ihan välittömästi!

    Reply
  3. Jouni Pulli
    21.11.2014 15.12

    On periaatteellisestikin hyvin olennaista, että pääministerimme tukee ministeri Petteri Orpoa Suomen pyrkiessä oikaisemaan vääristymän, joka on tapahtunut, kun maidontuottajillemme ei olla EU:sta myönnetty sitä kompensaatiota, joka heille kuuluu. Tässä asiassa kompensaatio tulee suorittaa maidontuottajille täysimääräisenä, sillä vain siinä tapauksessa on täysimääräinen tuki kansan taholta ansaittu koskien sanktiopolitiikkaa. Toisin sanoen, mikäli EU:n kompensaatioita ei pystytä täysimääräisinä saamaan, tulee ryhtyä kansallisiin toimiin, joilla puuttuva kompensaatio korvataan. Maidontuottajia ei pidä ajaa ahdinkoon. Lienee myös peiliinkatsomisen paikka koskien osuuskuntiemme päättäviä elimiä sekä toivottavaa toimia kaukonäköisesti näiden kautta suoritettavassa yritystoiminnassa.

    Reply
  4. Kurkikangas
    21.11.2014 17.06

    EU-pakkotteiden vaikutukset eivät jää pelkästään maitosektorin huoleksi.
    Maataloustuotanto on suuri kokonaisuus, jossa kaikki ovat kärsijöitä. Esimerkiksi maidon ja sianlihan tuotannon vähentyessä myös rehujen tarve vähenee. Rehujen hinta alenee, kun kysyntä yllättäen pienenee. Tästä kärsivät viljanviljelijät.
    Kun maatalouden tulot pienenevät, ei tiloilla investoida rakennuksiin eikä koneisiin. Näin myös rakennusala ja koneteollisuus kärsivät.
    Pakotteista oli helppo päättää kun ei itse tarvitse kärsiä seurauksista (poislukien Kokoomuksen kannatuksen lasku). Nyt kaikki kustannukset jää maaseudun asukkaiden kannettaviksi.

    Reply
  5. Maidontuottaja
    22.11.2014 11.28

    Ja tämähän ei koske ainoastaan kotimaisia maidontuottajia. Yksi maidontuottaja työllistää monta muuta suomalaista esim logistiikassa, meijereissä, maatalouskaupassa, rakentamisessa, rehutehtaissa ja monissa muissa paikoissa. Tässä työllisyys- ja taloustilanteessa jokainen työpaikka lienee arvokas.

    Reply
  6. elkei
    23.11.2014 20.07

    Suomalaisia syrjitään. Yksi syy voi olla sekin, että Suomea pidetään niin vauraana maana, että sille on hyvä maksattaa enemmän yhteistä laskua. Maa-alakin kun on suuri väestöön nähden, jossain Saksassa noin samalla alalla asuu yli 80 miljoonaa. Kyllä täällä lehmille heiniä riittää? Tämä on vaan EU-aikana ammattimaisen edunvalvonnan paikka. On suuret rahat kyseessä ja kansallinen hyvinvointi rahojen myötä. Jos ei ole niitä rahoja ihan perusjuttuihin, kuten elintarvikkeisiin, miten on esimerkiksi kaikkeen vähän fiinimpään? Joka alalle on koulutettava EU-kiemurat tarkoin tuntevia edunvalvojia, jotka seuraavat asioita ja pystyvät tarvittaessa lobbamaan. ”ich suche einen blonden Mann, mit blauen Augen…*@#”

    Reply

Comment

required