Äänestimme äsken täysistunnosssa valiokuntien puheenjohtajuuksista ja varapuheenjohtajuuksista. Suomalaisesta näkökulmasta meni todella hyvin. Saimme neljä varapuheenjohtajuutta!

Enemmän kuin koskaan aiemmin. Muistaakseni valiokuntien varapuheenjohtajuuksia on ollut parhaimmillaan vain yksi. Nyt siis neljä.

%video%

Mistä tämä johtuu? Mielestäni se on yhdistelmä matematiikkaa, aktiivista lobbausta ja vähän säkää. Matematiikkaa, koska paikat jaetaan d’Hondt järjestelmän mukaan. Lobbausta, koska tässä talossa ei saa mitään ilmaiseksi. Säkää, koska kaikkien palikoiden pitää loksahtaa kohdalleen.

Kyösti Virrankoskesta tuli budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja. Anneli Jäätteenmäki tuli kaveriksi perustuslakivaliokuntaan. Satu Hassi jatkaa ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajana ja allekirjoittaneesta tuli sisämarkkinavaliokunnan varapuheenjohtaja.

Pöydän päässä tuoreena varapuheenjohtajana.

Omalta osaltani saan kyllä kumartaa syvän kiitoksen Piia-Noora Kaupin suuntaan. Vaikka meille oli yksi paikka tulossa nk. d’Hondt järjestelmän mukaan, niin Piitu sai tehdä hartiavoimin töitä sen eteen.

Toistan sen minkä olen ennenkin sanonut: oli asema mikä tahansa niin kaikki riippuu yksittäisen mepin omasta aktiivisuudesta. Titteli ei tee töitä mepin puolesta.

Valiokuntien varapuheenjohtajia on yhteensä 80, eli neljä jokaista valiokuntaa kohti. En lähde erittelemään kaikkia varapuheenjohtajia, mutta luettelen valiokuntien puheenjohtajat.

Niistä huomaa nopeasti, että pienellä maalla ei ole helppoa saada valiokunnan puheenjohtajuuksia. Ne ovat meille usein matemaattinen mahdottomuus. Poikkeuksia kuitenkin löytyy. Tällä kertaa Tsekki, Slovakia, Kreikka, Itävalta ja Ruotsi.

1. Ulkosuhteet – Saryusz-Wolski (Puola – EPP)

2. Kehitysyhteistyö – Borrel (Espanja – PSE)

3. Kansaivälinen kauppa – Markov (Saksa – GUE)

4. Budjetti – Böge (Saksa – EPP)

5. Talous – Beres (Ranska – PSE)

6. Työllisyys – Andersson (Ruotsi – PSE)

7. Ympäristö – Outzky (Tsekki – EPP)

8. Teollisuus, tutkimus ja energia – Niebler (Saksa – EPP)

9. Sisämarkkinat – McCarthy (Britannia – PSE)

10. Liikenne – Costa (Italia – ALDE)

11. Alue – Galeote (Espanja – EPP)

12. Maatalous – Parish (Britannia – EPP)

13. Kulttuuri – Sifunakis (Kreikka – PSE)

14. Oikeudelliset asiat – Gargani (Italia – EPP)

15. Kansalaisvapaudet – Cavada – (Ranska – ALDE)

16. Perustuslaki – Leinen (Saksa – PSE)

17. Budjetin valvonta – Bösch (Itävalta – PSE)

18. Kalastus – Morillon (Ranska – ALDE)

19. Vetoomus – Libicki (Puola – UEN)

20. Naisten oikeudet – Zaborska (Slovakia – EPP).

EPP on siis keskusta-oikeiston ryhmä. PES on sosialistiryhmä. ALDE on liberaaliryhmä. GUE on vasemmistoryhmä. UEN on kansankuntien Eurooppa-ryhmä.

Mielestäni porukka on muutenkin hyvä. Maatalousvaliokunnan johtoon esimerkiksi nousi britti.

Comment

required