No niin, se on sitten tehty…Pidin tänään elämäni ensimmäisen puheenvuoron täysistunnossa. Puolet puheesta oli suomeksi, toinen puoli ruotsiksi. Se kesti kokonaiset kaksi minuuttia.

Aiheena oli EU:n perustuslaki. Puheenvuoroni osa oli suullista kysymystä, jossa Euroopan parlamentti patistaa neuvostoa ja komissiota koordinoimaan perustuslain ratifiointia.

Puolustin voimakkaasti EU:n perustuslaillista sopimusta ja väitin, että se tekee EU:sta tehokkaamman, selkeämmän ja demokraattisemman. Mielestäni sopimuksen kansallinen ratifiointi ei tarkoita sitä, että se olisi pelkästään kansallisen hallinnon asia, vaan se on myös jokaisen EU:n instituution intressi. Komission, neuvoston ja parlamentin toiminnan tulee tukea toinen toistaan tässä kysymyksessä.

Myös Euroopan parlamentin jäsenillä on tärkeä tehtävä viedä viestiä eteenpäin objektiivisin argumentein, herättäen keskustelua niin kotimaassaan kuin muuallakin. Korostin, että perustuslaillinen sopimus on hyväksyttävä jäsenmaissa vuoteen 2006 mennessä, tai muuten EU:lla on vaara ajautua historiansa pahimpaan institutionaaliseen kriisiin.

Sali oli korkeintaan puolillaan, kuten aina yleiskeskustelujen aikana. Lehterit olivat toki täynnä. Mendez de Vigo, Duff, Corbett, Dehaene, Lamassoure, Ellis ja Brok tulivat myöhemmin onnittelemaan ”neitsyyden menetyksestä”. Paikalla oli myös Euroopan parlamentin virallinen kuvaaja. Saamme kuvat ensimmäisestä puheenvuorostani tänään ja pistämme ne nettiin ensi viikolla.

Muutoin päivä oli eilistä rauhallisempi. Vain muutama tapaaminen, joista aamupala Olli Rehnin kanssa oli mielenkiintoisimmasta päästä. Keskustelimme muiden suomalaismeppien kanssa Turkin EU-jäsenyydestä. Turkki tulee jakamaan suomalaismepit kahtia, puolueryhmästä riippumatta. Itse olen Turkin jäsenyyden kannalla ja aion myös siitä lähiaikoina kirjoittaa. Toivon vain, että mepit eivät sorru populistisiin tai kansallismielisiin leiskautuksiin Turkista. Se on helppo tapa tappaa keskustelu.

Eilen meillä oli myös ensimmäinen ”elektroninen” äänestyskierros. Äänestimme vain kymmenestä asiasta. Parhaimpina viikkoina äänestyksiä voi olla jopa 1000. Kuulin myös eilen, että äänestysinnon säilyttämiseksi mepeille on keksitty mielenkiintoinen ”porkkana”…tai ehkä se on sittenkin ”keppi”. Nappia on painettava yli 50% äänestyksistä, muuten puolet viikon palkasta peritään takaisin. Ei hassumpi keksintö. Sali oli äänestyksen aikana tupaten täynnä…

Comment

required